28.8.2020 - 08:00

Zacharias Topelius älskade barnsagor ges ut med nya illustrationer

 

Hallonmasken, Sov du lilla videung, Lasse liten och andra klassiker får en nytolkning med Ninni Kairisalos illustrationer i boken Sagor i urval.

Zacharias Topelius (1818–1898) barnsagor, -visor och -dikter har älskats av generationer. Topelius var banbrytande som författare för barn och den som på svenska etablerade barnlitteraturen som ny konstform. Han skrev fram barnets perspektiv med ett direkt tilltal, lyhördhet och en stor portion humor.

I Sagor i urval får Topelius klassiker för barn en nytolkning genom färska illustrationer av Ninni Kairisalo. Stavningen i de tjugo verken är varsamt moderniserad och texterna är försedda med ordförklaringar och korta kommentarer. Inledningen är skriven av barnlitteraturexperten Olle Widhe.

– Topelius berättelser för barn har en enorm litteraturhistorisk betydelse. Som Olle Widhe påpekar stod Topelius för en brytning med äldre tiders barnskildringar. På sin tid var han lika efterfrågad som Astrid Lindgren och Tove Jansson var under 1900-talet. Ninni Kairisalos fantastiska illustrationer kopplar sagorna till nutiden med moderna referenser till bland annat miljötänk, säger Hanna Kurtén som är redaktör för boken.

Zacharias Topelius
Sagor i urval
Utgiven av Hanna Kurtén
Cirkapris 20 euro
ISBN 978-951-583-510-9
149 s., inbunden, illustrerad
Omslag och illustrationer: Ninni Kairisalo

Ges ut i Sverige i samarbete med Appell Förlag.

För recensionsexemplar, kontakta försäljningskoordinator Hanna Riska, unaan.evfxn@fyf.svif.sls@aksir.annah eller +358 9 61877535.

Mer information: Hanna Kurtén, redaktör för Sagor i urvalunaan.xhegra@fyf.svif.sls@netruk.annah , +358 40 7728682. 

 

Pressbilder med bildtexter, länkar till bilderna längre ner.

Omslag. Sagor i urval av Zacharias Topelius (utg. Hanna Kurtén, SLS 2020). Illustration: Ninni Kairisalo.

”Stenografen”. Illustration: Ninni Kairisalo. Ur Sagor i urval av Zacharias Topelius (utg. Hanna Kurtén, SLS 2020).

”Gossen från Sammatti”. Illustration: Ninni Kairisalo. Ur Sagor i urval av Zacharias Topelius (utg. Hanna Kurtén, SLS 2020).

Foton på Zacharias Topelius kan laddas ner från sls.finna.fi.