Ny verksamhet i SLS hus i Kronohagen

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) inleder ett samarbete med förlaget Schildts & Söderströms och Stiftelsen Sedmigradsky i sitt hus på Riddaregatan 5 i Helsingfors. De tre aktörerna vill skapa ett hus för litteratur, kunskap och framtid.

Lokalerna i huset på Riddaregatan 5 blir lediga hösten 2024 då hela SLS personal i Helsingfors flyttar in under samma tak i litteratursällskapets hus på Snellmansgatan 13. SLS fortsätter med viss evenemangsverksamhet på Riddaregatan 5, bland annat vetenskapliga seminarier.

Förlaget Schildts & Söderströms flyttar sitt kontor från Snellmansgatan 13 till Riddaregatan 5.

– Vi har redan en tid sökt nya hyresutrymmen med större flexibilitet. Riddaregatan 5 erbjuder fler möjligheter än vårt nuvarande kontor. Speciellt glädjer vi oss över festsalen som kan bli en samlingspunkt för både litteratur och läromedel. Vi ser också fram emot ett fortsatt samarbete med SLS och nya möjligheter med Sedmigradsky, säger vd Nils Saramo på Schildts & Söderströms.

Även Stiftelsen Sedmigradsky, som driver daghem i Helsingfors, planerar att inleda verksamhet på Riddaregatan 5. Stiftelsen samarbetar med den svenskspråkiga pedagogikutbildningen vid Helsingfors universitet och verksamheten på Riddaregatan 5 är tänkt att kombinera småbarnspedagogik och akademisk forskning inom området.

– Vi är glada över att kunna förstärka vår närvaro i Kronohagen, där vi bedrivit småbarnspedagogisk verksamhet sedan 1859. Lokalerna på Riddaregatan ger oss goda förutsättningar att skapa en daghemsverksamhet av högsta kvalitet och en plattform där vi i samarbete med den pedagogiska utbildningen kan ta fram nya verksamhetsmodeller som gagnar hela det småbarnspedagogiska fältet. Jag ser också stor potential i att samverka med Schildts & Söderströms kring barnlitteratur och läsning – teman som vi betonar i vår verksamhet, säger Anna-Christina Martin, vd på Stiftelsen Sedmigradsky.

Alla tre aktörer på Riddaregatan 5 kommer att använda festsalen i huset för seminarier, programkvällar och övriga evenemang.

– Vi på SLS är glada över att vi tillsammans med våra samarbetspartner kan utveckla den vackra gamla skolbyggnaden till ett hus för litteratur, kunskap och framtid. Vi tror att den här kombinationen av olika verksamheter – litteratur och läsande, utvecklingsarbete inom småbarnspedagogik samt forskning – kommer att bidra till förnyelse som gynnar det svenska i Finland på många sätt, säger SLS vd Björn Teir.

Byggnaden på Riddaregatan 5 är ritad av arkitekten Karl Hård af Segerstad och togs i bruk 1928. Huset fungerade som byggnad för Laurellska skolan fram till 1968 och användes efter det bland annat av Helsingfors universitet. SLS köpte huset 1997.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Björn Teir, vd, Svenska litteratursällskapet i Finland
bjorn.teir@sls.fi, 050 553 51 08

Anna-Christina Martin, vd, Stiftelsen Sedmigradsky
anna-christina.martin@sedmigradsky.fi, 050 415 66 50

Nils Saramo, vd, Schildts & Söderströms
nils.saramo@sets.fi , 0400 593 036