Ruth Illman ny forskningschef på SLS

Docent Ruth Illman har valts till ny forskningschef på SLS. Hon inleder sitt arbete hösten 2024.

Ruth Illman är sedan 2013 chef för Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning i Åbo och sedan 2018 forskningschef vid Stiftelsen för Åbo Akademi. Hon är religionsvetare med fokus på judaistik.

Som forskningschef kommer Ruth Illman att vara medlem i SLS ledningsgrupp och leda verksamheten inom forskningssektorn. Forskningschefen ansvarar för beredningen av SLS forskningsfinansiering, såsom utdelning till forskningsprojekt, stipendier och pris.

– Befattningen lediganslogs i februari och lockade många kvalificerade sökande. Efter en omfattande rekryteringsprocess är vi mycket glada över att kunna välkomna Ruth Illman som ny forskningschef och ser fram emot att tillsammans med henne utveckla SLS forskningsfinansiering för att möta framtida utmaningar, säger SLS vd Björn Teir.

– Forskningschefens uppgift är att möjliggöra kvalitativ, nyskapande och ansvarsfull forskning inom ramarna för SLS syfte. Jag tror på kunskapens kraft att förändra världen och på human- och samhällsvetenskapernas betydelse för att skapa en hållbar, rättvis och inkluderande framtid. Därför är jag är ytterst motiverad att få arbeta för SLS, som delar de värderingarna, säger Ruth Illman.

Ruth Illman har varit medlem i SLS vetenskapliga råd sedan 2017. Under rekryteringsprocessen har hon jävat sig och har inte deltagit i rådets beredning av rekryteringen. Illman avsade sig medlemskapet i vetenskapliga rådet samt sina övriga förtroendeuppdrag inom SLS i samband med rekryteringsbeslutet.

Ruth Illman efterträder SLS nuvarande forskningschef, docent Christer Kuvaja, som går i pension vid årsskiftet.

Mer information:

Björn Teir, vd, SLS
bjorn.teir@sls.fi, tfn 050 5535108

Ruth Illman
ruth.illman@abo.fi, tfn 050 5175917

Pressbilder: