Ny bok: Topelius noveller bjuder på underhållning och historiska tillbakablickar

Noveller i urval innehåller elva korta berättelser som ger prov på 1800-talets populära underhållningslitteratur. Zacharias Topelius noveller – kryddade med humor och romantik, spänning och äventyr, skräck och skenbart övernaturliga fenomen – publicerades i tiderna som följetonger i Helsingfors Tidningar och Åbo Underrättelser. I bokens inledning berättar litteraturvetaren Yvonne Leffler om ett ovanligt mångsidigt författarskap.

Topelius noveller skildrar mörka familjehemligheter, förväxlingar och spökerier, men också glada picknickar med punschdränkta studenter och hisnande färder där resenärerna jagas av vargar. Berättelserna innehåller ofta komiska och burleska inslag, i smidigt samspel med detaljerade miljöskildringar och samtidskritik. Läsarna dras in i en fascinerande fiktiv värld, inramad av det dynamiska 1800-talet.

– Kul att få bjuda på en Topelius som varken är sagofarbror eller historieprofessor! I de här novellerna är han ute efter att underhålla och väcka känslor, med full koll på sin samtid. Och det här greppet funkar förvånansvärt bra än i dag. Topelius vet precis hur man komponerar en bra berättelse, men han lägger också in en helt egen twist som läsaren inte kan förutse, säger bokens utgivare Anna Movall och Jörgen Scholz.

Topelius började sin karriär som redaktör för Helsingfors Tidningar som han lyckades göra omåttligt populär. Ett viktigt inslag var följetongerna, där läsarna med spänning fick vänta på fortsättningen i nästa nummer.

Bokens urval bygger på delutgåvan Noveller och kortprosa (2020, utg. Anna Movall & Jörgen Scholz) som ingår i Zacharias Topelius Skrifter.

För recensionsexemplar eller information om vår utgivning, kontakta Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

 

Zacharias Topelius
Noveller i urval
Utg. Anna Movall & Jörgen Scholz
Cirkapris 20 euro
ISBN: 978-951-583-607-6
218 s., inbunden
Omslag: Kristin Lidström
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

Pressbilder: