Ny bokserie: Lär dig allt om kvantdatorer medan du väntar

Nu lanserar vi Värt att veta, en populärvetenskaplig bokserie med böcker på 60 sidor, som du hinner läsa från pärm till pärm till exempel på tåget mellan Helsingfors och Tammerfors. Varje bok kommer att ha ett nytt tema och först ut i serien är Kvantdatorer av Mikael Johansson och Mardrömmar av Kaarina Koski och Kirsi Kanerva.

I Kvantdatorer förklarar Mikael Johansson hur kvantmekaniken kan revolutionera vår vardag och genom närmast oändlig datakraft lösa gäckande gåtor, till exempel vad som händer i solceller eller i den komplexa hjärnan. Till vardags finns Mikael Johansson, docent vid Helsingfors universitet, på IT-centret för vetenskap, CSC, där han kombinerar superdatorer och kvantdatorer med en vetenskapsrevolution i sikte.

I Mardrömmar tecknar Kirsi Kanerva och Kaarina Koski mardrömmarnas historia i folktro, fiktion, psykologi och i insamlade berättelser om drömmar. Varför drömmer vi och vad handlar våra mardrömmar om? Kaarina Koski är docent och folklorist med särskilt intresse för folktro och folksägner, döden och moderna folktraditioner, medan Kanerva är docent och kulturhistoriker specialiserad på nordisk kulturhistoria och mentalitetshistoria.

I serien Värt att veta ger vi ut forskningsbaserad kunskap i litet format. Vi vill sprida lättläst kunskap, nå nya läsare och samtidigt slå ett slag för att ge ut sakprosa på svenska. I år utkommer fyra böcker, efter det två böcker per år.

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

Mikael Johansson
Kvantdatorer
ISBN 978-951-583-605-2, häftad, cirkapris 5 euro
Omslag: Antti Pokela
Utkommer också som ljudbok och gratis e-bok på sls.fi
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

Kaarina Koski & Kirsi Kanerva
Mardrömmar
ISBN 987-951-573-606-9, häftad, cirkapris 5 euro
Omslag: Antti Pokela
Översättning: Sofia Gustafsson
Utkommer också som ljudbok och gratis e-bok på sls.fi
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

Pressbilder: