9.11.2021 - 08:00

Peter Lüttge flyttar in i författargården Abrams i Vörå

Kulturarbetaren och -journalisten Peter Lüttge (f. 1963) blir ny boende på författargården Abrams i Andkil, Vörå. Gården ägs och förvaltas av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Lüttge bor för tillfället i Berlin där han bland annat verkar som litteraturkritiker, kulturskribent och översättare.

Författargården Abrams uppfördes kring sekelskiftet 1800 och donerades till SLS av affärsidkaren Matilda Westin (1908–1990), handelsman från Vörå i tredje generationen. Westins önskan var att SLS skulle upprätthålla en värdig bostad i Vörå för en svenskspråkig författare. Westin, som hade ett stort intresse för den gamla bondekulturen, ville också bevara en av de äldsta gårdarna i trakten.

Efter Westins död lät SLS renovera huset, som 1992 slog upp sina dörrar som författarhem. Under årens lopp har både författare och konstnärer bott på Abrams.

SLS vetenskapliga råd har nu beslutat att Peter Lüttge får rätten att bo på Abrams.

– Det är med stor entusiasm SLS välkomnar en så mångsidig aktör inom det finlandssvenska kulturfältet till Abrams, säger SLS ordförande Henrik Meinander. Peter Lüttge har stora visioner för gården, och vi ser fram emot att få se hur den kommer att utvecklas under hans ledning.

Lüttge, som flyttar in under våren tillsammans med sin mångåriga sambo Dorothee Schulte-Basta, vill omvandla Abrams till ett kulturcentrum. Enligt devisen Var och en får komma, alltid avser han bedriva ett aktivt kulturarbete året runt.

– Det är en stor ära att få flytta in till anrika Abramsgården. Jag ser fram emot att komma tillbaka till Finland och framför allt till Österbotten. Min sambo och jag tänker oss i framtiden ett litet men naggande gott kulturcentrum, med ett mångsidigt program med både lokala, regionala, nationella och internationella gäster. Men framför allt tycker vi att det blir skoj att sköta om den gamla gården och trädgården, och att bli delaktiga i det lokala samhället i Andkil och Vörå.

Peter Lüttge har jobbat som kulturredaktör och programledare för Svenska Yle i 20 år, varav 16 i Vasa med hela Österbotten som bevakningsområde. Han har gjort tv- och radiodokumentärer och fungerat som kritiker inom konst, teater och litteratur. Lüttge har också verkat inom teater, både som författare till pjäser (bland annat Raksamonologer som uppfördes på Svenska Teatern 2017) och som regissör på Wasa Teater och Sirius Teatern, som han även var med och grundade. Han anlitas som föredragshållare, paneldeltagare och konferencier.

 

Tidigare boende på författargården Abrams

Eva-Stina Byggmästar (2018–2021)
Mathias Nystrand (2011–2018)
Marianne Maans (2008–2010)
Otto Othozon (2005–2008)
Magnus ”Mao” Lindholm (2002–2005)
Tatiana Sundgren (1992–2002)

 

Pressbilder:

1. Peter Lüttge. Foto: Stephan Röhl
2. Dorothee Schulte-Basta och Peter Lüttge. Foto: privat
3. Författargården Abrams i Vörå. Foto: Kai Martonen/SLS

 

För mer information, kontakta

Peter Lüttge
+49 170 363 36 31
cyhggtr@tznvy.pbzmoc.liamg@egttulp

Kanslichef Jonas Lång
09 618 77 331
wbanf.ynat@fyf.svif.sls@gnal.sanoj