8.9.2016 - 15:49, Marie Lönnblad

Välkommen till SLS nya kundtjänst och utrymmen i Vasa

För en vecka sedan öppnades dörrarna till SLS nya utrymmen på Handelsesplanaden 23 i Vasa. SLS arkiv och SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut fanns tidigare på femte våningen i samma hus men har efter den omfattande renovering som inleddes våren 2015 nu nya besökarutrymmen i gatuplan. Synligheten i gatubilden i Vasa och utrymmenas lättillgänglighet har gjort att vi redan kunnat välkomna både nya och gamla kunder till vår kundtjänst – välkommen in du också!

I forskarsalen Mellberg kan du avgiftsfritt ta del av de arkivskatter som finns i arkivsamlingarna. I våra samlingar finns fotografier, handlingar och dokument, intervjuer och andra inspelningar samt filmupptagningar. Arkivmaterialet berör i huvudsak traditioner och lokalhistoria i Österbotten och folkmusik i Svenskfinland.

Det är också möjligt att söka uppgifter om material som bevaras i samlingarna i Helsingfors och studera många samlingar i Helsingfors digitalt i våra kunddatorer och på mikrofiche, både äldre och nyare.

Forskarsalen Mellberg finns till för dig som vill studera material ur SLS arkivsamlingar. Foto: SLS/Kai Martonen
Forskarsalen Mellberg finns till för dig som vill studera material ur SLS arkivsamlingar. Foto: SLS/Kai Martonen

Forskarsalen är uppkallad efter Oskar Mellberg (1898–1977), som innehade den butik och det bageri som tidigare fanns på tomten. Att Mellberg testamenterade hela sin egendom, inklusive gård och tomt till Svenska Österbottens kulturfond, möjliggjorde i sin tur att huset som idag står på Handelsesplanaden 23 kom till. Oskar Mellbergs arkiv ingår i SLS arkivs samlingar.

Mellbergs gård på Handelsesplanaden 23. Odaterat fotografi, fotograf okänd (SLS Arkiv, ÖTA 27 Oskar Mellbergs arkiv)
Mellbergs gård på Handelsesplanaden 23. Odaterat fotografi, fotograf okänd (SLS Arkiv, ÖTA 27 Oskar Mellbergs arkiv)

Vi har även ett referensbibliotek som är öppet för alla besökare. Biblioteket innehåller en unik samling litteratur särskilt inom folkmusikens område, låthäften, speciallitteratur inom etnologi och folkloristik och lokalhistoriska publikationer. I anslutning till biblioteket finns dessutom ett fonotek där man kan lyssna på folkmusik från bl.a. Finland och övriga Norden som getts ut på cd, lp eller musikkassett.

Litteraturen och fonogrammen är tillgängliga som läsesalslån.

Fonoteket på SLS i Vasa. Foto: SLS/Kai Martonen
Fonoteket på SLS i Vasa. Foto: SLS/Kai Martonen

Hos oss kan du också beställa eller köpa sångböcker, låthäften och cd-skivor med finlandssvensk folkmusik. Du kan dessutom bekanta dig med ett urval av SLS böcker. Hela utgivningen hittas på SLS webbsidor.

SLS arkiv erbjuder även material för skolan. Arkivväskan Skolväskan och en uppsättning av arbetsboken Krigets barn lånas ut gratis till skolorna direkt från oss i Vasa, medan du hittar ett stort utbud elektroniskt material som kan användas i undervisningen på sidan För skolan på sls.fi.

Vid kundtjänstdisken träffar du Pia Uppgård, Synnöve Svanström, Monica West eller Marie Lönnblad, som svarar på dina frågor och hjälper dig söka i våra samlingar. Den övriga personalen från arkivet och Folkmusikinstitutet står naturligtvis också till tjänst med sin expertis.

Kundtjänsten hos SLS i Vasa. Foto: SLS/Marie Lönnblad
Kundtjänsten hos SLS i Vasa. Foto: SLS/Marie Lönnblad

Forskarsalen är öppen tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 10–16. Framtagning av material från arkivmagasinet sker kl. 10–12 och 13–15.30.

Du når oss också på telefon 06 319 56 00 eller per e-post nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra .

Vi önskar alla nya och gamla bekanta, forskare och allmänt intresserade välkomna till vår kundtjänst!

Text: Marie Lönnblad och Pia Uppgård

Lägg till ny kommentar