23.10.2018 - 08:00

Topeliuksen menestysromaani Fältskärns berättelser ilmestyy odotettuna editiona

Romantiikkaa ja seikkailuja, elämää ja kuolemaa, taisteluja ja katalia hovijuonitteluja – fiktiota ja historiaa yksissä kansissa. Zacharias Topeliuksen suurteos Fältskärns berättelser (Välskärin kertomukset) oli sata vuotta Suomen ja Ruotsin levinnein ja luetuin historiallinen romaani. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) julkaisee nyt romaanin ensipainoksen täydellisenä ja kommentoituna, sekä digitaalisesti että painettuna.

Romaani julkaistiin aluksi jatkokertomuksena vuosina 1851–1866 ja kirjana, jossa oli viisi jaksoa eli osaa, vuosina 1853–1867. Yksittäisiä kertomuksia suomennettiin jo varhain, 1860- ja 1870-luvuilla, mutta etenkin Juhani Ahon vuosina 1895–1898 ilmestyneen käännöksen ansiosta teos saavutti laajan suomenkielisen lukijakunnan.

Jo pian ilmestymisen jälkeen Fältskärns berättelser nousi suureen suosioon, jota kesti kokonaisen vuosisadan. Se on muokannut niin Suomessa kuin Ruotsissakin useiden sukupolvien käsitystä maiden monivaiheisesta yhteisestä historiasta 1600- ja 1700-luvuilla, ja siinä yhdistetään viihdyttävästi historiallista tietoa jännittävään juoneen. Romaanissa välskäri Andreas Bäck kertoo suomalaisesta näkökulmasta kohtauksia Ruotsin suurvalta-ajalta ja vapauden ajalta kiinnostuneelle kuulijakunnalle, johon kuuluu niin vanhoja kuin nuoriakin. Kuvaus keskittyy kahden suvun, aatelisten Bertelsköldien ja porvarillisten ja talonpoikaisten Larssonien kohtaloihin ja keskinäisiin ristiriitoihin.

Teosta pidetään Topeliuksen tunnetuimpana ja kunnianhimoisimpana, ja se vaikutti merkittävästi kansallisen itsetunnon rakentumiseen. Kertomusten kirjoittajana Topelius oli edelläkävijä, koska tuohon aikaan Suomen historiasta ei ollut kirjoitettu kansantajuista yleiskatsausta. Teoksessa näkyi historiallisen romaanin isän Walter Scottin vaikutus, ja yhtenä lajityypin ensimmäisistä edustajista maassamme se puolestaan vaikutti suomalaisen historiallisen romaanin kehitykseen.

Kaikki eivät kuitenkaan ole lukeneet Välskärin kertomuksia samassa muodossa. 1900-luvulla romaanista ilmestyi useita enemmän tai vähemmän lyhennettyjä versioita. Toisaalta kirja sai näin lisää lukijoita, mutta toisaalta lyhentäminen välitti siitä harhaanjohtavan kuvan. SLS:n uudessa editiossa kirjan ensipainos julkaistaan uudelleen kehyskertomuksineen ja sosiaali- ja kulttuurihistoriallista ainesta karsimatta.

Zacharias Topelius Skrifter on ensimmäinen tieteellinen editio Topeliuksen laajasta kirjallisesta tuotannosta, joka saavutti laajan yleisön ja vaikutti vuosikymmenien ajan Suomi-kuvan muodostumiseen. Editio on vapaasti saatavilla digitaalisessa muodossa.

Arvostelukappaleita voi tilata myyntikoordinaattori Hanna Riskalta, unaan.evfxn@fyf.svif.sls@aksir.annah tai +358 9 618 775 35.

Lehdistökuvia, ks. myös
Zachris Topeliuksen perheen arkisto (sls.finna.fi)

Zacharias Topelius
Fältskärns berättelser
Toim. Sebastian Köhler & Anna Movall yhteistyössä Pia Forssellin kanssa
Zacharias Topelius Skrifter VII
1777 s. (neljä nidettä), sidottu
Ohjehinta 48 euroa
ISBN 978-951-583-435-5
Julkaistaan myös digitaalisesti osoitteessa topelius.sls.fi; epub osoitteessa sls.fi

Zacharias Topeliusta käsittelevää ohjelmaa (ruotsiksi)

Helsingin Kirjamessuilla:

Lauantaina 27.10. klo 15.30 (Blåbärslandet): Fältskärns berättelser
Zacharias Topeliuksen Fältskärns berättelser kirjoitettiin jatkokertomukseksi. Monet sukupolvet ovat lukeneet sen ja uppoutuneet Bertelsköldin aatelisperheen seikkailuihin 1600- ja 1700-luvuilla. Itse asiassa teos on Suomen ensimmäinen bestseller.
Mukana: Pia Forssell, Anna Movall, Sebastian Köhler, Wivan Nygård-Fagerudd

Sunnuntaina 28.10. klo 11.30 (Fiskehamnen): Inte en dag utan en rad. Zacharias Topelius 200 år
Topeliuksen tuotantoon kuuluu runoja, romaaneja, koulukirjoja, satuja, näytelmiä, reportaaseja, pakinoita ja virsiä. Jos hän eläisi nykyään, hän bloggaisi ja tviittaisi. Mikä on Topeliuksen merkitys ja mikä tekee hänestä yhä ajankohtaisen?
Mukana: Pia Asp, Carola Herberts, Eliel Kilpelä, Wivan Nygård-Fagerudd

Seminaari:

Fältskärns berättelser – historisk roman och populärhistoria över gränser och tider
Perjantaina  30.11. klo 10.00–16.15, SLS, Ritarikatu 5, Helsinki
Ohjelma ja ilmoittautumiset: www.sls.fi