Svenska litteratursällskapet i Finland > Hankerahoitus
Käsikoukkua vetämässä, 1931. Kuva: Maximilian Stejskal. SLS/Idrottslekar
Hankerahoitusta voivat hakea tutkijat, jotka toimivat humanististen tieteiden tai yhteiskuntatieteiden parissa. Hankkeiden tulee liittyä ruotsalaisuuteen Suomessa.
Tutkimusrahoitusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota tutkimuksen avoimuuteen. Tutkimusrahoituksen arviointiperusteissa otetaan huomioon, perustuuko tutkimus avoimesti saatavilla oleviin digitaalisiin tutkimusmenetelmiin ja johtaako tutkimus avoimesti saatavilla oleviin tutkimustuloksiin. Noudatamme periaatetta ”niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä”.
Hankkeet voivat liittyä joko yhteen tieteenalaan tai olla monitieteisiä. Niiden tulee perustua tieteelliseen tutkimukseen, jonka tavoitteena on luoda uutta tietoa. Rahoitusta voi hakea 1–4 vuodeksi, vähintään 100 000 euroa ja enintään 600 000 euroa.
Rahoitusta tutkimushankkeisiin voivat hakea sekä hankeryhmät että tohtorin tutkinnon suorittaneet yksittäiset tutkijat. Väitöskirjatutkijat voivat jättää hankehakemuksen, jos väitöskirja on esitarkastettu ja tarkastajat ovat hyväksyneet sen. Toivomme, että hankeryhmään kuuluvat tutkijat ovat akateemisen uran eri vaiheissa.
Hankkeen johtajalla pitää olla tohtorin tutkinto, ja hänen on oltava sidoksissa suomalaiseen yliopistoon, korkeakouluun tai tutkimuslaitokseen. Sama henkilö voi olla hankejohtajana vain yhdessä hankkeessa. Tutkija voi osallistua samanaikaisesti enintään yhteen hankehakemukseen.
Kokoomahankkeiden tavoitteena on perusteellisesti analysoida ja tiivistää aiempaa tutkimusta, mutta niihin voi sisältyä myös uutta tutkimusta. Lopputuloksena on yleensä yleiskatsaus. Rahoitusta voi hakea 1–4 vuodeksi.
Rahoitusta kokoomahankkeille voi hakea vain tutkimusryhmä.
Hankkeen johtajalla on oltava tohtorin tutkinto ja hänen on oltava sidoksissa suomalaiseen yliopistoon, korkeakouluun tai tutkimuslaitokseen. Sama henkilö voi olla hankejohtajana vain yhdessä hankkeessa. Tutkija voi osallistua samanaikaisesti enintään yhteen hankehakemukseen.
Hankkeen johtajan työnantajana toimii suomalainen yliopisto, korkeakoulu tai tutkimuslaitos. Rahoitus myönnetään sille yliopistolle, korkeakoululle tai tutkimuslaitokselle, jonka hankejohtaja on ilmoittanut hakemuksessa. Hankkeen tutkijat voivat olla sidoksissa muihin yliopistoihin, korkeakouluihin tai tutkimuslaitoksiin Suomessa tai ulkomailla.
Kokoomahankkeissa SLS voi olla työnantaja.
Tutkimushankkeiden hakuaika on maaliskuussa. Kokoomahankkeiden hakuajoista ilmoitetaan erikseen.
Hakuprosessi on kaksivaiheinen: ensimmäisessä vaiheessa jätetään lyhyt hakemus ja hankesuunnitelma, joiden perusteella osa hakijoista valitaan toiseen vaiheeseen. Jatkoon valittuja hankkeita pyydetään toimittamaan pidempi hankesuunnitelma ja kattavampi hakemus toisessa vaiheessa.
Hankkeen johtaja kirjautuu SLS:n sähköiseen hakujärjestelmään organisaationa (yliopisto, korkeakoulu tai tutkimuslaitos). Kun hakukierros on avoinna hakulomakkeeseen voi tutustua ”Förhandsvisa ansökningsformulär”-toiminnon kautta.
Hakemukseen on liitettävä ruotsinkielinen hankekuvaus (enintään 9 000 merkkiä välilyönteineen), kuvaus hankkeen yhteydestä ruotsalaisuuteen Suomessa (enintään 2 000 merkkiä välilyönteineen) sekä alustava budjetti.
Pakollinen hankkeen vetäjälle. Ansioluettelon tulee noudattaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeita, katso Tutkijan ansioluettelomalli.
Pakollinen hankejohtajalle.
Luettelo laaditaan Suomen Akatemian ohjeiden mukaisesti, katso Julkaisuluettelo.
Tutkimussuunnitelma koostuu seuraavista osista: tarkoitus, tavoitteet ja aiempi tutkimus, ongelmanasettelu ja tutkimuskysymykset, tutkimusmenetelmät, tutkimusaineisto, miten tutkimus liittyy Suomen ruotsalaiseen kulttuuriin, työsuunnitelma ja aikataulu, tutkimusryhmä, yhteistyökumppanit, odotetut tulokset, eettinen arviointi ja riskikartoitus.
Hankesuunnitelma on laadittava ruotsiksi tai englanniksi.
Liitä hakemukseen erillinen julkaisusuunnitelma.
Mahdolliset open access -julkaisemisesta aiheutuvat kustannukset on otettava huomioon budjetissa.
SLS ei myönnä rahoitusta hybridilehdissä julkaisemiseen.
Pakollinen hankejohtajalle. Ansioluettelon tulee noudattaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeita, katso Tutkijan ansioluettelomalli.
Pakollinen kaikille hankkeen tutkijoille. Luettelo laaditaan Suomen Akatemian ohjeiden mukaisesti, katso Julkaisuluettelo.
Emme ota vastaan kirjallisia suosituksia osana hakemusta. Voit kuitenkin nimetä henkilöitä, jotka voivat tarvittaessa antaa suosituksia hankkeestasi.
Ota budjetissa huomioon kaikki aineistonhallintaan liittyvät kustannukset. Rahoitusta saaneille hankkeille laaditaan aineistonhallintasuunnitelma.
Ilmoitamme päätöksistä kaikille hakijoille sähköpostitse. Emme perustele tai kommentoi myönteisiä tai kielteisiä päätöksiä.
Tutkimusvaliokuntamme valitsee toiseen vaiheeseen etenevät hankkeet huhtikuun lopussa.
Toiseen vaiheeseen etenevien hankkeiden on toimitettava yksityiskohtainen hankesuunnitelma kesäkuussa. Sen jälkeen suunnitelmia arvioivat riippumattomat arvioijat tai paneeli. Arvioinnin perusteella tutkimusvaliokunta tekee rahoitusehdotuksen SLS:n tieteelliselle johtokunnalle. Hankkeen johtaja saa otteen arvioijien tai paneelin lausunnoista, kun tieteellinen johtokunta on tehnyt päätöksensä loka- tai marraskuussa.
Ota yhteyttä tutkimusjohtaja Christer Kuvajaan, christer.kuvaja@sls.fi.