En helkväll med finlandssvenska författare på Scalateatern i Stockholm

En helkväll med finlandssvenska författare på Scalateatern i Stockholm

Välkommen på en helkväll med finlandssvenska författare på Scalateatern i Stockholm!

Onsdagen den 15 januari tar Svenska litteratursällskapet i Finland, Förlaget och Schildts & Söderströms med sig några av Finlands starkast lysande stjärnor på den nutida finlandssvenska litteraturhimlen för en helkväll på klassiska Scalateatern. Litteraturfestivalen i miniformat bjuder på panelsamtal, läsningar, konsert och fest under en och samma kväll!

Sedan 2017 har Nu Imorron – scen för litteratur arrangerat flertalet bejublade evenemang i Finland. Nu är det Stockholms tur!


KVÄLLENS PROGRAM


TUA FORSSTRÖM LÄSER

Under kvällen läser Tua Forsström ur sin prisade och gedigna lyrikskatt!

Tua Forsström debuterade år 1972 och är idag en av Nordens främsta lyriker. Hon har tilldelats en mängd priser och utmärkelser, bland dem Svenska Akademiens Finlandspris 1992, Nordiska rådets litteraturpris, Tollanderska priset 1998, De Nios stora litteraturpris 2007 samt Bellmanpriset både 2003 och 2018. Forsströms författarskap är översatt till ett trettiotal språk. År 2019 valdes hon som första finlandssvenska författare in i Svenska Akademien.

 

UNGA DISSEKERAR SAMTIDENS KRAV

Hur bemöter man samtidens fixering vid perfektionism? Hur lever man med sig själv och sina handlingar? Hur ska man motstå frestelsen att spola ner sig i toaletten?
Ulla Donners serieroman Skiten och Ellen Strömbergs roman Klåda består båda av träffsäkra beskrivningar på arbetslivets krassa verklighet, psykiskt illamående och trasiga parrelationer.

Samtalsledare: Hanna Bergström

Ulla Donner är hemma från Helsingfors. Hon är illustratör, serietecknare och grafisk designer. Donners debut serieromanen Spleenish kandiderade för Serie-Finlandiapriset 2018. Som debuten är den andra serieromanen Skiten rolig, kritisk och politisk. Den den handlar om ett gäng arbetskompisar på en reklambyrå samt om kapitalism och potatis.

Ellen Strömberg är bosatt i Jakobstad. Hon är aktiv bloggare och arbetar med ordkonst och kreativt skrivande i olika former. Ellen Strömbergs författarskap präglas av träffsäkra personporträtt, ett eget ärende, okonventionella scenarier och ett skoningslöst men avväpnande tilltal. Klåda utgörs av huvudpersonen Rebeckas tysta nattliga monolog - ett försvarstal - under 40 sömnlösa nätter.

Hanna Bergström är Nöjesguidens litteraturredaktör och driver sedan 2018 @boksamtal på instagram.

 

KLASSPERSPEKTIV NU OCH IMORRON

I kvällens andra samtal pratar författaren Adrian Perera och litteraturvetaren Ulrika Gustafsson, aktuell med biografin Min ljusa stad: Sally Salminen, livet och litteraturen om klass och trotset i skrivandet. Adrian Pereras roman Mamma skärskådar 90-talets lågkonjunktur genom en familj där föräldrarna har separerat. Mamman är en fabriksarbetare som pratar singalesiska med barnen som sitter klistrade vid tv:n.

Panelsamtalet leds av journalisten och författaren Anneli Jordahl.

 

ROSANNA FELLMAN LÄSER

Mitt i nutiden står estradpoeten Rosanna Fellman. I debuten Strömsöborna förhåller hon sig till det som anses vara civiliserat och normalt. Vad är egentligen rätt och fel, vad är egentligen normen? Fellman vill rucka på den tillrättalagda finlandssvenska idyll som syns i tv-programmet Strömsö.

Rosanna Fellmans poesi är influerad av spoken word och den samtida samhällsdebatten. Förutom scenpoesi skriver hon även litteraturkritik och kolumner. För sin diktsvit Störd mottog hon första pris i Arvid Mörne-tävlingen år 2018. Strömsöborna är hennes debut som hon 2019 mottog Vimmapriset för.

 

 

MATTIAS BJÖRKAS SPELAR

Kvällen avslutas med musik av Mattias Björkas, frontperson i popbandet Vasas Flora och Fauna och bokaktuell med sitt första  skönlitterära verk, Vasas flora och fauna Atlas (noter, texter och bilder). Med gruppen Vasas flora och fauna, sångaren Tina Kärkinen och pianisten Daniel Ventus, har Björkas lyckats föreviga den österbottniska landsvägen, Gerbydialekten och villaavslutningen för musikälskare på båda sidor om den Bottniska viken.

---

FRI ENTRÉ
#nuimorron

Arrangörer: Förlaget, Schildts & Söderströms och Svenska litteratursällskapet med stöd av Svenska Kulturfonden


Evenemanget på Facebook