27.5.2021 - 10:00

Edith Södergranin henkilöarkisto digitoitu

Edith Södergran (1892–1923) on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä runoilijoista ja modernismin edelläkävijä. Hänen esikoiskokoelmansa Runoja ilmestyi vuonna 1916. Hän julkaisi elinaikanaan neljä runokokoelmaa ja yhden aforismikokoelman. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) on digitoinut Södergranin koko henkilöarkiston ja aineisto on vapaasti käytettävissä valtakunnallisessa Finna-hakupalvelussa.

Edith Södergran varttui Raivolan kylässä Karjalankannaksella ja kävi koulua Pietarissa. Hän asui monikielisessä ympäristössä, mikä näkyy myös hänen arkistonsa aineistossa. Södergran sairastui tuberkuloosiin vuonna 1908, ja vuosina 1912–1914 häntä hoidettiin parantolassa Sveitsin Davosissa. Siellä oleskelusta tuli Södergranille kulttuuri- ja sivistysmatka, jonka aikana hän pääsi tutustumaan taiteen ja kirjallisuuden uusiin virtauksiin.

Runokäsikirjoituksia, todistuksia ja kirjeitä

SLS:ssä olevassa Edith Södergranin arkistossa on muun muassa useita runokäsikirjoituksia, nuoruudessa kirjoitettuja runoja sisältävä Vaxdukshäftet ja henkilökohtaisia asiakirjoja, kuten todistuksia, passeja ja muistokirja. Arkistossa on myös pari kieliopintoihin liittyvää kouluvihkoa, kirjeitä, kirjailtu kirjankansi ja hiuskiehkura. Lisäksi hänen arkistossaan on asiakirjoja ja kirjeitä, jotka liittyvät Södergranin äitiin Helena Södergraniin, syntyjään Holmroos (1861–1940). Edith Södergranin kiinnostus valokuvaukseen näkyy kokoelman yli 400 valokuvassa, joissa aiheina ovat hänen kotikylänsä Raivola lähiseutuineen ja oleskelut parantolassa Sveitsissä. Kuvat ovat olleet vapaasti käytettävissä Finnassa jo jonkin aikaa.

Arkistoaineisto on vapaasti käytettävissä

Digitoitu aineisto on nähtävissä kokonaisuudessaan osoitteessa sls.finna.fi lukuun ottamatta tekijänoikeudella suojattuja aineistoja, jotka ovat asiakkaiden käytössä SLS:n arkiston tutkijasalissa. Niin ovat myös Södergranin kirjeiden kopiot, joiden alkuperäiskappaleet ovat muissa arkistoissa. Verkkoaineisto on saatavissa Creative Commons ‑lisenssillä CC BY 4.0 ja vapaasti käytettävissä, kunhan tekijä ja lähde (Svenska litteratursällskapet i Finland) mainitaan.

Tulossa lisää digitoitua Södergran-aineistoa

Svenska litteratursällskapet digitoi lisää Södergran-materiaalia julkaistavaksi Finnassa. Työn alla on Södergrania koskeva aineisto Hagar Olssonin kuolinpesästä, joka sisältää Edith Södergranin kuuluisat kirjeet Olssonille.


Lisätiedot ja yhteydenotot
Arkistonhoitaja Anna von Bonsdorff
naan.ibaobafqbess@fyf.svif.sls@ffrodsnobnov.anna
09 618 777 ( vaihde)