Inga-Lisa Lindeberg antaa vauhtia Alma Lindebergille kalliolla, 1920. Kuva: Bernhard Åström. SLS/Veterinär Bernhard Åströms glasplåtsamling

Usein kysytyt kysymykset stipendeistä ja apurahoista

Seuraavia apurahoja voivat hakea ensisijaisesti tutkijat, mutta myös yksityishenkilöt ja organisaatiot: 

  • Tieteellinen tutkimus
  • Historiikki ja dokumentointi
  • Kuvataide, musiikki ja sävellys
  • Konferenssit ja seminaarit
  • Painatus- ja käännöstuki

Linkki hakulomakkeeseen on esillä SLS:n verkkosivuston etusivulla hakuajan ollessa avoinna. Kaikki hakulomakkeet löytyvät sähköisestä hakujärjestelmästä osoitteesta ansokan.sls.fi.

Apurahaa voi hakea helmikuussa tai syyskuussa tieteenalan mukaan. Lue lisää täältä

Ei tarvitse. Hakemuksen voi kirjoittaa ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi tai englanniksi. Hakemusta ei voi kirjoittaa suomeksi, lukuun ottamatta musiikkia ja musiikkitiedettä koskevia hakemuksia (Fredrik Paciuksen muistorahasto).

Tutkimusapurahoja voivat hakea väitöskirjatutkijat, tohtorit ja dosenttitason tutkijat.

Et voi. Sen sijaan sinun on kirjoitettava tai kopioitava suunnitelma hakemuslomakkeeseen. Tutkimussuunnitelmaa ei siis liitetä hakemukseen erillisenä liitteenä.

Työskentelyapurahan hakulomakkeessa tulee vastata kysymykseen: ”Miten tutkimus liittyy ruotsalaisuuteen Suomessa?”.

Se tarkoittaa, että tutkimussuunnitelman tulee sisältää tutkimuskysymyksiä, jotka liittyvät ruotsin kieleen Suomessa tai Suomen ruotsinkieliseen kulttuuri- tai yhteiskuntaelämään. Historiantutkimuksessa Ruotsin aika katsotaan osaksi ruotsalaisuutta Suomessa.

Kysymykseen ei tarvitse vastata, jos tutkimus koskee musiikkitiedettä, oikeushistoriaa, teologiaa, taloustiedettä, tilastotiedettä, ympäristönsuojelua tai tekniikkaa.

Kyllä, mutta vain jos täytät jonkin seuraavista kriteereistä:

Apuraha maisterivaiheen opiskelijoille (hakuaika syyskuussa)

Holger Frykenstedtin apurahaa voivat hakea maisterivaiheen opiskelijat. Tutkielman aiheen on oltava suomalainen kulttuuri, ruotsalainen 1700-luku tai ruotsalainen romantiikka.

Lääketieteen matka-apuraha (hakuaika syyskuussa)

Matka-apurahat opinnoissa menestyneille suomenruotsalaisille lääketieteen opiskelijoille ja kandidaateille ulkomailla suoritettaviin lisäopintoihin tai kursseihin.

Matka-apuraha meriteknologian ja -tekniikan alalla (hakuaika syyskuussa)

Apurahoja myönnetään ruotsinkielisille meriteknologian tai meritekniikan yliopisto-, korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulutasoisille opiskelijoille ulkomailla suoritettavia opintoja tai harjoittelua varten

Helsingin yliopiston pohjoismaisten kielten matka-apurahat (hakuaika syyskuussa)

Matka-apuraha opiskelijoille tai nuorille tutkijoille, jotka ovat kirjoilla pohjoismaisten kielten ja kulttuurien oppiaineessa Helsingin yliopistossa. Apuraha on tarkoitettu muissa pohjoismaisissa yliopistoissa, ensisijaisesti Uppsalan yliopistossa, vierailemiseen. Apuraha voidaan myöntää hakijoille, joiden äidinkieli on ruotsi tai suomi.

Kyllä, osa avustuksista sopii myös järjestöille. Valitse ”För organisationer” sähköisessä hakujärjestelmässä: ansokan.sls.fi.

Ei, vain järjestöt ja yksityishenkilöt voivat hakea avustusta.

Väitöskirjatutkijat 2 400 €/kk

Tohtorit 2 800 €/kk

Dosenttitason tohtorit ja dosentit 3 400 €/kk

Historiikin kirjoittamiseen tai dokumentointiin tarkoitetun sekä musiikin, sävellyksen ja kuvataiteen alojen työskentelyapurahojen määrä voi olla enintään 2 800 euroa ilman hyvin perusteltua syytä.

Työskentelyapurahaa voi hakea vähintään kuudeksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Tarkista hakuilmoituksesta, kuinka pitkälle ajanjaksolle apurahaa voi hakea.

Kevään apurahoista (helmikuun kierros) päätetään yleensä huhtikuun jälkipuoliskolla.

Syksyn apurahoista (syyskuun kierros) päätetään yleensä marraskuun jälkipuoliskolla.

Päätökset tekee SLS:n tieteellinen johtokunta.

Apurahan saaja voi valita itse, maksetaanko avustus yhdessä vai useammassa erässä.

Kun apurahapäätös on lähetetty, sinulla on vuosi aikaa pyytää apurahan maksatusta. Vuoden kuluttua voit pyytää vuoden jatkoaikaa hakemusjärjestelmässä tai sähköpostitse osoitteesta forskning@sls.fi.

Kirjaudu sisään profiiliisi osoitteessa ansokan.sls.fi. Valitse ”Utbetalning av bidrag”.

Tammikuun 1. päivä on yleinen vapaapäivä, ja siksi maksuja ei suoriteta tuolloin. Apuraha voidaan maksaa 2. tammikuuta. Apuraha näkyy tilillä yleensä parin pankkipäivän jälkeen.

Kyllä. Se tehdään kirjatumalla omaan profiiliin osoitteessa ansokan.sls.fi. Raportti on toimitettava viimeistään 14 kuukauden kuluttua siitä, kun avustus on maksettu kokonaisuudessaan.

SLS omistaa ja hallinnoi Kulturfondenin varoja. Siksi maksut suoritetaan SLS:n kautta.

SLS ja Kulturfonden ovat kuitenkin erillisiä organisaatioita ja niillä on erilliset hakulomakkeet sekä päätöksentekoon liittyvät toimintatavat. Jos sinulla on kysyttävää avustuksesta, ota yhteyttä Kulturfondeniin.