Receptbok
Fredrika Runebergs kokkonst och hushållsfärdigheter är omtalade, och man har vetat att hon hade en egen receptsamling, men den har länge varit försvunnen. När museet Runebergs hem i Borgå skulle renoveras inför J.L. Runebergs 200-årsjubileum 2004 flyttades familjens bibliotek tillfälligt till SLS för katalogisering, och då kom en liten bok med handskrivna recept fram – det var Fredrika Runebergs receptbok.
Fredrika Runeberg har delat in recepten i två grupper, dels recept på bakverk, maträtter och inläggningar, dels anvisningar för annat som behövdes i hushållet: frosskurer, garnfärger, lim, såpa m.m. De återges här i den ordningsföljd hon själv har skrivit ner dem och med hennes egen stavning.
Recepten är kanske inte användbara som sådana i dag – bl.a. har många råvaror förändrats sedan 1800-talet – men de ger en god inblick i husmoderns vardag på Fredrika Runebergs tid. Dessutom finns här ett recept på ”Runebergs bakelse”. Var det så den ”ursprungliga” Runebergstårtan såg ut?
Pris och utnämningar
Utgivningsår |
2003
|
---|---|
ISBN |
|
Antal sidor |
118
|
Bandtyp |
Inbunden
|
Cirkapris |
15.00 €
|
Serie |
|