Hur läser jag en e-bok?

Epub är ett format för e-böcker. Det är speciellt väl lämpat för läsning på apparater med mindre skärm såsom läsplatta, surfplatta eller mobil. Textflödet och sidindelningen i en epub anpassar sig till utrymmet på skärmen och till inställningar som läsaren gör, till exempel av textstorleken.

Vanligtvis laddar du ner epubfilen och sparar den på din apparat innan du öppnar den för läsning. För att läsa en epub behöver du ett läsprogram för e-böcker. I läsplattor finns programmet inbyggt. Mac-datorer, Ipad och Iphone har också ett inbyggt läsprogram som heter Böcker (Apple Books). För andra apparater kan du behöva installera ett läsprogram.

Windows

För Windowsdatorer rekommenderar vi i första hand Calibre, som du kan ladda ner här. Ifall du använder en jobbdator som du inte själv kan installera program på, finns det också en portabel version av Calibre som du kan installera utan admin-rättigheter.

För dig som har behov av tillgänglighetsfunktioner och kanske läser via skärmläsare rekommenderas Thorium.

Calibre består av tre moduler: huvudprogrammet, där du kan hantera ditt e-boksbiblioteket och även öppna böcker i de andra modulerna; e-boksvisaren (e-book viewer), själva läsprogrammet; och e-boksredigeraren (e-book editor), avsedd för den som har behov av att redigera e-böcker.

Du kan öppna en epubfil som du har sparad på datorn i vilken som helst av modulerna, eller i ett annat läsprogram du har, genom att högerklicka på filen, välja Öppna med och sedan välja programmet.

När du öppnat filen i Calibres e-boksvisare kan du bläddra i boken bland annat med piltangenterna. Tryck på Esc eller högerklicka på sidan för att få fram menyalternativ och inställningar. En manual för e-boksvisaren hittar du här.

Oavsett vilket läsprogram du väljer, lönar det sig att göra det till ditt standardprogram för epubfiler. Då kan du enkelt öppna en e-bok för läsning bara genom att dubbelklicka på den. Enklast definierar du standardprogrammet för epub genom att högerklicka på en epubfil och välja Egenskaper. I det fönster som dyker upp, på fliken Allmänt, hittar du inställningen Öppna med. Klicka på Ändra och välj det läsprogram du vill använda.

Android

För mobiltelefoner och surfplattor med operativsystemet Android finns många olika läsappar, som du kan hitta och installera via Google Play Store. Bra alternativ är Colibrio Reader och Pocketbook Reader.

Mac

Apple-datorer har ett inbyggt läsprogram som heter Böcker (Apple Books).

När du laddat ner en e-bok hittar du den i Finder i mappen Hämtade filer. Du kan öppna boken i Böcker genom att dubbelklicka på filen. När du en gång öppnat boken i Böcker hittar du den igen via biblioteksvyn i Böcker.

Du bläddrar framåt och bakåt i boken med piltangenterna eller genom att klicka i höger- respektive vänstermarginalen.

Menyknappar för bland annat innehållsförteckning får du fram genom att föra muspekaren över fönstrets övre kant.

Ipad och Iphone

Ipad och Iphone har ett inbyggt läsprogram som heter Böcker (Apple Books).

När du laddar ner en e-bok på din Ipad sparas den i mappen Hämtningar. Om du laddat ner den via Safari kommer du åt att öppna den via en knapp med en nedåtriktad pil som dyker upp till höger om webbläsarens adressfält. Du kan också navigera fram till filen i appen Filer (ikonen som liknar ett kartotekskort).

Processen för att ladda ner och öppna boken kan se olika ut beroende på vilken webbläsare och Ipad-version du använder.

När boken är öppen i Böcker bläddrar du framåt genom att trycka i högermarginalen eller svepa från höger till vänster, och bakåt på motsatt sätt.

Du får fram menyer för bland annat innehållsförteckning genom att trycka någonstans på sidan (dock ej i vänster- eller högermarginalen). Pilen (<) till vänster i menyfältet för dig till biblioteksvyn, symbolen med tre vågräta streck öppnar innehållsförteckningen.

Längst ner i innehållsförteckningen ser du troligen texten ”Tryck för att visa tryckta sidnummer”. Genom att trycka där visas den tryckta bokens sidnummer bland annat i innehållsförteckningen och i vänstermarginalen på e-boksidan där respektive tryckta sida börjar. Du kan också gå till en sida i den tryckta boken genom att skriva sidnumret i sökfältet. Denna funktion finns i de flesta av SLS e-böcker som har en tryckt motsvarighet.

Att öppna och läsa en epub på Iphone fungerar på liknande sätt som på Ipad.