Sven Hirn, 2007

Från värdshus till Grand Hôtel

Hotell och restauranger i Helsingfors före självständighetstiden
Köp
Hotell- och restaurangutbudet var till en början anspråkslöst i den nyblivna huvudstaden Helsingfors. När den unge Z. Topelius 1832 beskrev en flottig biffstek med lök, serverad på ett värdshus, som höjdpunkten av den europeiska kokkonsten hade han fortfarande inte särskilt mycket att jämföra med. Med känsla för detaljer beskriver Sven Hirn hur den helsingforsiska hotell- och restaurangvärlden med tillhörande nöjesliv utvecklades under storfurstendömets tid, från enkla värdshus till ett luxuöst Grand Hôtel. I den rikt illustrerade boken presenteras etablerade och än i dag frekventerade restauranger som Brunnshuset, Kapellet, König, Kajsaniemi och hotell Kämp. Utgiven på finska av Finska litteratursällskapets förlag (SKS) 2007.
Pris och utnämningar
Pris ur Ragnar, Ester, Rolf och Margareta Bergboms fond, Svenska litteratursällskapet 2008
Author
Professor Sven Hirn (f. 1925), fil.dr 1958, chefsbibliotekarie vid Helsingfors stadsbibliotek 1963–1987, har skrivit ett stort antal böcker och artiklar om nöjesliv, cirkus och annan populärkultur, teaterhistoria och reselitteratur. På SLS förlag har senast utkommit Den gastronomiska hästen. Gamla nordiska artistaffischer (2002).

Utgivningsår
2007
ISBN
  • 978-951-583-145-3
Antal sidor
190
Bandtyp
Inbunden
Cirkapris
32.00 €
Serie