PLATTFORM FÖR SLS DIGITALA UTGIVNING

 

Vart är vi på väg?

Vart är vi på väg?


En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress. Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?
 

Edelfelt

Sevilla d. 25 april 1881

Kliv in i den finländska konstens guldålder och in i det sena 1800-talets nordiska och europeiska kulturhistoria genom Albert Edelfelts brev. I över 30 år skrev Edelfelt till sin mamma – brev, i vilka han avslöjar (nästan) allt.

Läs mer

Nyhet

Ellen Thesleff bookrelease 28.8.2019

Succé­­biografin nu på svenska

Ellen Thesleff (1869–1954) är en av Finlands första expressionister och hör till Nordens mest framstående målare. Hanna-Reetta Schreck har granskat denna starka, modiga visionär som dotter, syster, konstnär och kosmopolit.

Läs mer

Rymma från himlen / bliva utkörd ur helvetet / sen bosätta sig i Grankulla / – voila!

 

Urbant, stökigt, ironiskt och trivialt – välkommen in i modernisten Henry Parlands värld.

Läs mer

Topelius

”Ett ord af mig – och det går ut i verlden”

Författare, redaktör och professor under sju decennier – Zacharias Topelius verk är ett monument i ord över Finlands 1800-talshistoria. Nu hittar du hans författarskap i digital form: Zacharias Topelius Skrifter.

Läs mer

Granqvist

Ett hjärta i Palestina

Hon gör det ingen annan gjort tidigare. Året är 1925 och en unik dokumentation av livet i den palestinska byn Artas tar form. Lär känna den internationellt uppskattade Palestinaexperten, Finlands första kvinnliga doktor i sociologi och den ständigt motarbetade föregångaren inom modern antropologi: Hilma Natalia Granqvist. 

Läs mer

Det är ironiskt att det faktum att Granqvist var kvinna både möjliggjorde hennes närstudie av de muslimska kvinnornas liv, en omöjlig uppgift för en man, också var en bidragande orsak till att hennes akademiska framtid omöjliggjordes. Vi ska ändå vara tacksamma för att denna märkvärdiga kvinna lyckades åstadkomma så mycket. Hennes verk kommer att vara central läsning för den som söker djupare kunskap om det arabiska samhället.

 

– ur nekrolog i Palestine Exploration Quarterly July-December 1972
av Shelagh Weir, etnolog vid British Museum.

Läs mer


Lustläsare, poesiresande, litteraturvetare


Forskare, studenter, elever och alla däremellan. Vi vet att det kan vara utmanande att hitta rätt i den litterära terrängen. För dig som vill leta vidare presenterar vi därför tre centrala samlingar – samtliga med material som du har gratis tillgång till. Resande med snälltåg mot Inspirationsvik: 
Tag plats, var god, öppna följande flik.

 

SLS utgivning

 

Sök i vår egen utgivning

Här hittar du våra nyaste digitala utgåvor, e-böcker och e-tidskrifter – alla fritt tillgängliga för dig att bläddra i! Är du nyfiken på kommande utgivning? Kika här!

Ett axplock av samlingarna du hittar här:

Är du på jakt efter äldre finländsk litteratur? Då är du på rätt spår! I Nationalbibliotekets samling med SLS publikationer hittar du verk utgivna av SLS från 1886 fram till 2000-talet. Här finns också många biografier och studier över betydande författarskap.

Ett urval av de verk du hittar här

Litteraturbanken

 

Sök i Litteraturbanken

Söker du efter Södergran? Är de finlandssvenska modernistklassikerna ditt gebit? Litteraturbankens syfte är att digitalisera och tillgängliggöra centrala svenska författarskap, såsom Strindberg, Almqvist och Lagerlöf. Här kan du även botanisera vidare bland klassiker och finna flera av Gunnar Björlings verk, Runar Schildts debut Den segrande Eros och mycket, mycket mer.

Ett urval av de verk du hittar här


Checka in extra bagage


Ska du samla in forskningsmaterial? Eller kanske skriva uppsats, pro gradu eller din doktorsavhandling? Inspireras av våra utvalda favoriter och plocka med dig fler pärlor längs med vägen!

Förakaa toi Väiski bastuun ja tvettakaa sen klabbit!

 

Bokserien Svenskan i Finland – i dag och i går är nu komplett! Dyk in i finlandssvenska dialekter, slang och småstadsspråk, bekanta dig med finlandssvenskans historia eller varför inte växelverkan mellan språket och det omgivande samhället.

Dyk in i den sexdelade bokserien här

Wallin

G.A. Wallin eller Abd al-Wali

Han antog en identitet som den ryska kejsarens undersåte från Centralasien för att besöka de för icke-muslimer stängda städerna Mekka och Medina. Lär känna en av 1800-talets främsta orientalister, tillika en fängslande ciceron!

Dyk in i Skrifter 1: Studieåren och resan till Alexandria 
Om Wallins liv och resor i Mellanöstern: Dolce far niente i Arabien 
Egyptologen Sofia Häggman levandegör Wallin: Alldeles hemlikt

Gunnar Björling

Björling

Häll ljuvsång i himlens viskarhär

Det är tidigt 1980-tal. En mörk höstkväll befinner sig en student i sitt föräldrahem i Ekenäs då en nytänd fascination gnistrar till: den för modernisten Gunnar Björling. Studenten är Fredrik Hertzberg och intresset lika levande än idag. Nu är den första heltäckande biografin över Björling publicerad – möt: profeten, mystikern och mentorn.

Till Mitt språk är ej i orden

Runeberg

”... artisthjertan äro så obeskrifvligt rymliga”

Att komma någon nära. Och inte vem som helst. Fredrika Runeberg skrev brev till sin son, bildhuggaren Walter Runeberg, i närmare tjugo år. Här får du läsa en moders uppriktiga ord om nödåren på 1860-talet, den unga konsten som växer fram och ett liv med ”Rbg” – Johan Ludvig Runeberg. 

Till Brev till sonen Walter 1861–1879

Den litet rest / 
han litet lärt

Är du på jakt efter ordspråk? Dra på trissor! Här hittar du omkring 19 000 finlandssvenska ordspråksvarianter och talesätt – alla indelade i tydliga, tematiska kategorier.

Läs mer

Spelmanslåtar

Ett soundtrack till din sejour?

Från Peniklaande till Bötombergen – Mats Granfors och Kenneth Nordman tar dig ut på en österbottnisk (musik)färd på sin nya skiva I fäälan – Nya spelmanslåtar från Sydösterbotten. 22 nykomponerade låtar som bjuder på trolsk polska, bubblig schottis och älskade menuetter. 

Läs mer och lyssna här

Folkkultur

Nästa anhalt: Folkkultur

Gåtor, sagor och sägner, ordstäv och lekar – vår resa går mot folkkulturens högkvarter. Är du nyfiken på äldre finlandssvensk folktradition? Då är detta ditt stopp! Utforska någon av de 21 volymer som bjuder på alltifrån barndomens sånglekar till magisk folkmedicin. Eller varför inte lyssna på melodier och bekanta dig med spelmanstraditionen? 

Läs mer och lyssna här

Talspråk

Lystring, dialektentusiaster! Vilken dialekt talar denna unga sportsman som ödmjukt berättar om sina bravader? Hör hela berättelsen och fler finlandssvenska dialekter på vår dialektkarta – här reser du från Öja till Pyttis med över 270 ljudklipp.

Lyssna på talspråk

Bro, bro, brella,
klockan ringer elva.

 

Fyll kappsäcken med sånglekar och addera ett studs i steget! Fler hittar du i Finlands svenska folkdiktning – V Folkvisor.

Läs mer


Från chartor till Cornelis
– hyllmeter av levda liv
 

Finna

 

Sök i finna

Välkommen till Svenska litteratursällskapets arkiv och bibliotek! Här kan du upptäcka SLS digitaliserade arkivskatter som till exempel handskrifter och brev, fotografier och ritningar, manuskript och noter. 

Ett urval av det du hittar här

  • Fotografier, dräktskisser och affischer ur Svenska Teaterns arkiv
  • Finna Klassrum med färdiga materialpaket och uppgiftsidéer
  • Maximilian Stejskals unika fotografier med folklig idrott från 1930-talet
  • Fotografier ur Göran Schildts arkiv