Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

Ansök om våra stipendier och understöd 1–29.2!

I februari kan du ansöka om SLS stipendier  inom etnologi, folkloristik, genealogi och biografi, historia, journalistik, kulturhistoria, kyrkohistoria, litteraturhistoria, litteraturvetenskap, nordiska språk, samhällsvetenskaper och svenska språket. Vi utlyser också två postdoktorala befattningar i historia och i samhällsvetenskaper.

Läs om hur du ansöker här
 
Stipendieansökan 2020 William Iven, unsplash
 

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Med anledning av coronavirusets snabba spridning och myndigheternas direktiv sker vissa förändringar i vår verksamhet. Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Du hittar alltid aktuell information här på sls.fi.

Arkiv och kundtjänst

Våra forskarsalar i Helsingfors och Vasa är tills vidare stängda. Vi har också ställt in alla publika evenemang fram till 13.4.

Läs mer om våra evenemang och utrymmen

Kundtjänsten har öppet vardagar kl. 9–16 och nås på vasb@fyf.svif.sls@ofni och tfn (09) 618 777.
Arkivet betjänar sina kunder per epost nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra och på chatten på sls.finna.fi.

Här finns mer information om SLS kundtjänst och öppettider

Bokförsäljning i Vetenskapsbokhandeln

Vetenskapsbokhandeln på Snellmansgatan 13 i Helsingfors stänger sina dörrar tills vidare den 6 april. Nätbokhandeln fungerar som vanligt och kan nås på tiedekirja.fi

Mer information om stängningen här. 

Hur påverkar coronasituationen dig? Besvara vår frågelista!

SLS arkiv samlar in upplevelser av undantagstillståndet, åtgärder och följder av att hindra spridningen av covid-19. 

Du kan antingen berätta om dina upplevelser direkt i insamlingsformuläret eller välja att skriva dagbok med korta eller längre notiser om dagens tankar och händelser. Sänd dagboken med kontaktuppgifter per post eller per e-post till vafnzyvat@fyf.svif.sls@gnilmasni .

Vi tar gärna också emot bilder eller inspelningar som visar hur din vardag påverkas av coronaviruset.

Till insamlingen

Mer information här

Årshögtid och prisutdelning 5.2

På Runebergsdagen firar SLS sin årshögtid och delar ut en mängd litterära och kulturella pris, bland andra Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Finland.  I år fick författaren Monika Fagerholm ta emot Tollanderska priset.
Årets program fokuserade på den moderna, mångkulturella och flerspråkiga staden Helsingfors på det glada 1920-talet.
 
Läs mer om programmet här

Podden Vetskap #9: Var och en på sitt språk?

Hur speglas vårt flerspråkiga samhälle i skönlitteraturen? Vilka knep använder författare för att skildra flerspråkiga personer, miljöer och situationer? Hur reagerar vi läsare när författaren plötsligt byter språk i en text? Och får författare som skriver på andra språk än svenska och finska plats i den finländska litteraturen?

Litteraturvetarna Heidi Grönstrand (Stockholms universitet och Åbo universitet) och Julia Tidigs (SLS och Helsingfors universitet) diskuterar flerspråkighet i litteraturen på bokmässan i Helsingfors i ett liveavsnitt av podden Vetskap. Programvärd: Hanna Nordenswan.

Läs mer

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Läs senaste numret av Källan

 

Verksamheten 2019