Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

Läs senaste numret av Källan

 
Vetenskapskarnevalen croppad

Dags att anmäla programförslag till Vetenskapskarnevalen i Vasa

Den 19–20 november ordnas den första Vetenskapskarnevalen i Vasa – ett tvåspråkigt evenemang där forskare delar med sig av sin kunskap till allmänheten på olika ställen i centrum av Vasa.

Nu har forskare vid universitet och yrkeshögskolor möjlighet att anmäla programförslag till karnevalen. Läs mer om hur du anmäler ett programförslag här.

 

Läs om vår utgivning hösten 2021

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Plattform.sls.fi rektangel
En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress.

Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?

Se vår årshögtid och prisutdelning 5.2.2021

 

På Runebergsdagen firade vi vår årshögtid digitalt och delade ut en mängd priser inom litteratur, forskning, dramatik och bildkonst, bland annat Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Norden.

Läs om pristagarna här.

SLS öppethållning under sommaren

Arkiv och kundtjänst

Kundtjänsten i Helsingfors och Vasa håller stängt i juli. Vi betjänar igen i augusti. 
Forskarsalen i Helsingfors är stängd i juli. 
Forskarsalen i Vasa är stängd i juli.

 

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Vi tar emot en kund åt gången i Helsingfors och högst två kunder åt gången i Vasa. Vi prioriterar kunder vars avhandling, forskning eller publikation är i en kritisk fas och användningen av materialet är viktig med tanke på arbetets fortskridande. 
Vi tillämpar förhandsbokning via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra   och chatt eller telefon +358 9 618 77 230 (Helsingfors) och +358 6 319 56 00 (Vasa). Observera vänligen att bokningen behöver göras senast föregående veckas fredag klockan 12.
Frambeställning av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.
Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här.
 
Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Eftersom läget kan ändras snabbt ber vi dig att alltid först kontrollera öppettiderna här på sls.fi inför ditt besök.