Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

 
Bokström 2020

Missade du Bokström?

Ingen fara, alla  60 samtal går nämligen att se i efterhand! Från barnlitteratur till brottslighet, amerikaminnen till queera berättelser. På Bokström finns någonting för alla. 

Se alla programmen här: bokström.fi

Fest! Finlandssvenska festtraditioner

 

 

Nytt avsnitt av podden Vetskap

Tomas Hanell, Hanna Nordenswan, Mats Stjernberg, foto Tage Rönnqvist Eva Lingon Ab.jpg
Vem är lyckligare – stadsborna eller de som bor på landet? Är det en myt att storstäder har bättre service? Varför minskar befolkningen i Paris och New York?  Hur många av oss kommer att ha två hem i framtiden? Välkommen på en resa till glesbygden och asfaltdjungeln!
Med geograferna Tomas Hanell (Helsingfors universitet) och Mats Stjernberg (Nordregio).

Läs mer

Ansök om våra stipendier och understöd 1–30.9!

I september kan du ansöka om SLS stipendier och understöd inom ekonomi och statistik, miljövård och teknologi, rättshistoria, teologi, bildkonst, musik och musikvetenskap, tonsättning, medicin (för resa) och skeppsbyggnad (för resa) samt för svenska språkets fortbestånd och för tryckningskostnader.

Dessutom utlyses stipendier att sökas ur Holger Frykenstedts stipendiefond för magistersavhandlingar som behandlar kulturen i Finland, svenskt 1700-tal eller svensk romantik.

Läs om hur du ansöker här
 
Stipendieansökan 2020 William Iven, unsplash
 

Årshögtid och prisutdelning 5.2

På Runebergsdagen firar SLS sin årshögtid och delar ut en mängd litterära och kulturella pris, bland andra Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Finland.  I år fick författaren Monika Fagerholm ta emot Tollanderska priset.
Årets program fokuserade på den moderna, mångkulturella och flerspråkiga staden Helsingfors på det glada 1920-talet.
 
Läs mer om programmet här

Nyheter

SLS utgivning våren 2021: Från häxprocesser till skärgårdsmelodier
Gäst tis, 01/12/2021 - 08:00
I vår bjuder SLS på allt från topelianska barnboksklassiker till den dramatiska berättelsen om en österbottnisk kvinna som brändes levande på bål. Först utkommer Läsning för barn och Övrig barnlitteratur av Zacharias Topelius, fyllda till brädden med sagor, pjäser och visor. I Marko Lambergs Häxmodern får vi får följa med den olycksdrabbade Malin Matsdotters liv under 1600-talets häxhysteri. Till
SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut ger ut skivor med grupperna Ostrobothnia Jazz Sextet och Röttren under 2021
Gäst mån, 01/11/2021 - 08:00
Svenska litteratursällskapet i Finland/Finlands svenska folkmusikinstitut (SLS/FMI) har valt två samarbetspartner för skivutgivningen 2021: Ostrobothnia Jazz Sextet från Österbotten och Röttren från Västnyland. Två skivor kommer att ges ut i SLS/FMI:s skivserie Folkmusik från Finlands svenskbygder. Skivorna publiceras på flera musiktjänster som Spotify, Youtube Music och Itunes, och ges dessutom
Aktivist, javisst! Svenska litteratursällskapet efterlyser berättelser om samhällsengagemang i vardagen
Gäst tors, 01/07/2021 - 09:28
Demonstrationståg, REKO-ringar, medborgarinitiativ och Facebookgrupper. Vi tänker ofta på aktivism som renodlat politisk verksamhet, men samhällsengagemang kan se ut på många sätt. Nu samlar Svenska litteratursällskapet (SLS) i samarbete med Yle in berättelser om aktivism i vardagen och påverkningsarbete på alla nivåer i samhället. Vilka frågor brinner du för, och hur ser ditt engagemang ut?
Filosoferna G.H. von Wrights och Eino Kailas brev samlas i ny bok
Gäst tors, 12/03/2020 - 09:55
Korrespondensen mellan Georg Henrik von Wright och Eino Kaila spänner över mer än 20 år och ges nu för första gången ut i sin helhet. ”Skriv så ofta du kan” ger en unik bild av vänskapen mellan två betydande filosofer, deras tankar, utvecklingsvägar och intryck av en turbulent samtid. Vi får följa Georg Henrik von Wrights (1916–2003) mognad från en känslosam ung man till en återhållsam
Ny antologi om studentprovet i modersmål fyller en kunskapslucka
Gäst ons, 11/25/2020 - 08:00
Hur bra skriver finlandssvenska unga? Modersmålsprovet i brännpunkten sätter fokus på gymnasisternas prestationer, men tar också upp deras skrivförmåga i relation till den undervisning de fått och vad de kommer att behöva i arbetslivet. Provet i modersmål och litteratur har en lång tradition i Finland och är fortfarande det enda obligatoriska i studentexamen. Antologin har väckt förhandsintresse,
Dirigenten Nils Schweckendiek får Fredrik Pacius-priset 2020
Gäst fre, 11/20/2020 - 00:00
Nils Schweckendiek är bland annat konstnärlig ledare för Helsingfors kammarkör och professor i kördirigering vid Sibelius-Akademin. Han tilldelas priset för sitt kreativa och profilhöjande arbete inom det finländska musiklivet. Svenska litteratursällskapet i Finland delar årligen ut Fredrik Pacius-priset ur Fredrik Pacius minnesfond. Priset på 15 000 euro tilldelas en person som främjat Finlands

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Arkiv och kundtjänst

Vi betjänar arkivkunder måndag–fredag kl. 9–16 i Helsingfors och tisdag–torsdag kl. 10–16 i Vasa med vissa begränsningar.
Forskarsalen i Helsingfors är tills vidare stängd, men kundtjänsten betjänar via chatt och på e-posten nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra .
Forskarsalen i Vasa är öppen för högst två kunder åt gången. Vi tillämpar förhandsbokning via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra  , chatt eller telefon +358 6 319 56 00. Frambeställning av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.
Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här.
Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Du hittar alltid aktuell information här på sls.fi.
Plattform.sls.fi rektangel
En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress.

Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Läs senaste numret av Källan

Verksamheten 2019

 

Insamling: Hur ser det ut? Social distansering i fest och vardag

Hur ser det ut, sommarbild

Sedan mars har coronaviruset påverkat både fest och vardag på ett sätt som ingen av oss hade kunnat föreställa sig. Ännu i maj var samhället så gott som stängt och uppmaningen till social distansering är fortfarande delvis i kraft. 

Våren och sommaren som är tiden för umgänge och fester. Valborg, första maj, examensfester och skolavslutningar, hur har de firats i år?  Hur har dop, bröllop och födelsedagsfirande sett ut? Är faran förbi, kan midsommaren firas som vanligt?

SLS arkiv efterlyser nu fotografier och inspelningar av livet som det är våren och sommaren 2020. Insamlingen görs i  samarbete med Svenska Yle.  

Till insamlingen

Mer information här