Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

Ansök om våra stipendier och understöd 1–29.2!

I februari kan du ansöka om SLS stipendier  inom etnologi, folkloristik, genealogi och biografi, historia, journalistik, kulturhistoria, kyrkohistoria, litteraturhistoria, litteraturvetenskap, nordiska språk, samhällsvetenskaper och svenska språket. Vi utlyser också två postdoktorala befattningar i historia och i samhällsvetenskaper.

Läs om hur du ansöker här
 
Stipendieansökan 2020 William Iven, unsplash
 

Insamling: Hur ser det ut? Social distansering i fest och vardag

Påskmiddag våren 2020, horisontell. Foto Yrsa Lindqvist/SLS

På några veckor försattes vi en situation som ingen av oss hade kunnat föreställa sig. Samhället har så gott som stängt och alla uppmanas till social distansering. 

SLS arkiv efterlyser nu fotografier och inspelningar av livet som det är våren 2020. Insamlingen görs i  samarbete med Svenska Yle.  

Till insamlingen

Mer information här

Vi tar gärna också emot berättelser som visar hur din vardag påverkas av coronaviruset. Dem kan du lämna in här.

Årshögtid och prisutdelning 5.2

På Runebergsdagen firar SLS sin årshögtid och delar ut en mängd litterära och kulturella pris, bland andra Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Finland.  I år fick författaren Monika Fagerholm ta emot Tollanderska priset.
Årets program fokuserade på den moderna, mångkulturella och flerspråkiga staden Helsingfors på det glada 1920-talet.
 
Läs mer om programmet här

Podden Vetskap #9: Var och en på sitt språk?

Hur speglas vårt flerspråkiga samhälle i skönlitteraturen? Vilka knep använder författare för att skildra flerspråkiga personer, miljöer och situationer? Hur reagerar vi läsare när författaren plötsligt byter språk i en text? Och får författare som skriver på andra språk än svenska och finska plats i den finländska litteraturen?

Litteraturvetarna Heidi Grönstrand (Stockholms universitet och Åbo universitet) och Julia Tidigs (SLS och Helsingfors universitet) diskuterar flerspråkighet i litteraturen på bokmässan i Helsingfors i ett liveavsnitt av podden Vetskap. Programvärd: Hanna Nordenswan.

Läs mer

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Välkommen till kundtjänsten!

Från och med den 1 juni håller våra kundtjänster och forskarsalar öppet med vissa begränsningar. Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Du hittar alltid aktuell information här på sls.fi.

Arkiv och kundtjänst

Vi betjänar arkivkunder måndag–fredag kl. 9–16 i Helsingfors och tisdag–torsdag kl. 10–16 i Vasa.

Vi tar emot högst två kunder samtidigt i våra forskarsalar och tillämpar förhandsbokning via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra , chatt eller telefon på +358 9 618 77 230  (Helsingfors) och +358 6 319 56 00 (Vasa). Frambeställningen av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.

Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här

Bokförsäljning i Vetenskapsbokhandeln

Vetenskapsbokhandeln på Snellmansgatan 13 i Helsingfors öppnar igen måndagen den 1 juni, och övergår samtidigt till sommartidtabell. Nätbokhandeln fungerar som vanligt och kan nås på tiedekirja.fi

Mer information om sommaröppettiderna här

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Läs senaste numret av Källan

Verksamheten 2019