Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

Livestream: Integration på svenska – på vems villkor?

 

Livestream: Fredrik Pacius-symposium II

 

Läs senaste numret av Källan

 
Vetenskapskarnevalen croppad

Dags att anmäla programförslag till Vetenskapskarnevalen i Vasa

Den 19–20 november ordnas den första Vetenskapskarnevalen i Vasa – ett tvåspråkigt evenemang där forskare delar med sig av sin kunskap till allmänheten på olika ställen i centrum av Vasa.

Nu har forskare vid universitet och yrkeshögskolor möjlighet att anmäla programförslag till karnevalen. Läs mer om hur du anmäler ett programförslag här.

 

Nyheter

Tonsättaren, författaren och pianisten Eero Hämeenniemi får Fredrik Pacius-priset 2021
Gäst fre, 11/19/2021 - 08:00
Eero Hämeenniemi verkar som docent i komposition vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Han tilldelas priset för sin kreativa, vidsynta, kosmopolitiska och mångsidiga musikerprofil. Svenska litteratursällskapet i Finland delar årligen ut Fredrik Pacius-priset ur Fredrik Pacius minnesfond. Priset på 15 000 euro tilldelas en person som främjar Finlands musikliv i Fredrik Pacius anda. Årets pris
Ny bok: Självstyret på Åland håller hög kvalitet
Gäst tis, 10/26/2021 - 08:00
Vilka politiska, administrativa och rättsliga kvaliteter präglar självstyret på Åland? Vad kännetecknar en välfungerande autonomi? Det är frågor som boken Det åländska självstyrets kvaliteter söker svar på. – Självstyrelsens 100-årsjubileum ger tematiken en särskild aktualitet, men frågan om hur autonomier styrs är ständigt aktuell även på det internationella planet i och med att olika typer av
Projekt om förfalskare, polarisering och barnböcker finansieras med sammanlagt 1,4 miljoner euro av SLS
Gäst mån, 10/25/2021 - 07:45
Svenska litteratursällskapet i Finland har beviljat finansiering för sammanlagt 1,4 miljoner euro till ett forskningsprojekt om kunskapen att skriva svenska bland allmogen under 1800-talets första hälft, till ett forskningsprojekt om den samhälleliga polariseringen i Svenskfinland och till ett översiktsprojekt om forskning och kritik av svensk barnlitteratur i Finland 1850–2020. Det historiska

Läs om vår utgivning hösten 2021

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Plattform.sls.fi rektangel
En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress.

Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?

Se vår årshögtid och prisutdelning 5.2.2021

 

På Runebergsdagen firade vi vår årshögtid digitalt och delade ut en mängd priser inom litteratur, forskning, dramatik och bildkonst, bland annat Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Norden.

Läs om pristagarna här.

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Arkiv och kundtjänst

Forskarsalen i Helsingfors är öppen måndag till fredag klockan 9–16. På onsdagar betjänar kundtjänsten dig på plats fram till kl. 18, telefonväxeln stänger kl. 16.
Forskarsalen i Vasa är öppen tisdag till torsdag klockan 10–16. 
Vi tar emot tre kunder åt gången i Helsingfors och i Vasa. Vi prioriterar kunder vars avhandling, forskning eller publikation är i en kritisk fas och användningen av materialet är viktig med tanke på arbetets fortskridande. 
Vi tillämpar förhandsbokning via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra   och chatt eller telefon +358 9 618 77 230 (Helsingfors) och +358 6 319 56 00 (Vasa). Observera vänligen att bokningen behöver göras senast föregående veckas fredag klockan 12.
Frambeställning av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.
Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här.
 
Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Eftersom läget kan ändras snabbt ber vi dig att alltid först kontrollera öppettiderna här på sls.fi inför ditt besök.