Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

 
Bokström 2020

Missade du Bokström?

Ingen fara, alla  60 samtal går nämligen att se i efterhand! Från barnlitteratur till brottslighet, amerikaminnen till queera berättelser. På Bokström finns någonting för alla. 

Se alla programmen här: bokström.fi

Fest! Finlandssvenska festtraditioner

 

 

Nytt avsnitt av podden Vetskap

Tomas Hanell, Hanna Nordenswan, Mats Stjernberg, foto Tage Rönnqvist Eva Lingon Ab.jpg
Vem är lyckligare – stadsborna eller de som bor på landet? Är det en myt att storstäder har bättre service? Varför minskar befolkningen i Paris och New York?  Hur många av oss kommer att ha två hem i framtiden? Välkommen på en resa till glesbygden och asfaltdjungeln!
Med geograferna Tomas Hanell (Helsingfors universitet) och Mats Stjernberg (Nordregio).

Läs mer

Ansök om våra stipendier och understöd 1–30.9!

I september kan du ansöka om SLS stipendier och understöd inom ekonomi och statistik, miljövård och teknologi, rättshistoria, teologi, bildkonst, musik och musikvetenskap, tonsättning, medicin (för resa) och skeppsbyggnad (för resa) samt för svenska språkets fortbestånd och för tryckningskostnader.

Dessutom utlyses stipendier att sökas ur Holger Frykenstedts stipendiefond för magistersavhandlingar som behandlar kulturen i Finland, svenskt 1700-tal eller svensk romantik.

Läs om hur du ansöker här
 
Stipendieansökan 2020 William Iven, unsplash
 

Se vår årshögtid och prisutdelning 5.2.2021

 

På Runebergsdagen firade vi vår årshögtid digitalt och delade ut en mängd priser inom litteratur, forskning, dramatik och bildkonst, bland annat Karl Emil Tollanders pris – ett av de största litterära prisen i Norden.

Läs om pristagarna här.
Plattform.sls.fi rektangel
En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress.

Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Läs senaste numret av Källan

Verksamheten 2019

 

Insamling: Hur ser det ut? Social distansering i fest och vardag

Hur ser det ut, sommarbild

Sedan mars har coronaviruset påverkat både fest och vardag på ett sätt som ingen av oss hade kunnat föreställa sig. Ännu i maj var samhället så gott som stängt och uppmaningen till social distansering är fortfarande delvis i kraft. 

Våren och sommaren som är tiden för umgänge och fester. Valborg, första maj, examensfester och skolavslutningar, hur har de firats i år?  Hur har dop, bröllop och födelsedagsfirande sett ut? Är faran förbi, kan midsommaren firas som vanligt?

SLS arkiv efterlyser nu fotografier och inspelningar av livet som det är våren och sommaren 2020. Insamlingen görs i  samarbete med Svenska Yle.  

Till insamlingen

Mer information här

SLS utgivning våren 2021

 

Ändringar i SLS verksamhet på grund av covid-19

Arkiv och kundtjänst

Vi betjänar arkivkunder måndag–fredag kl. 9–16 i Helsingfors och tisdag–torsdag kl. 10–16 i Vasa med vissa begränsningar.
Forskarsalen i Helsingfors är tills vidare stängd, men kundtjänsten betjänar via chatt och på e-posten nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra .
Forskarsalen i Vasa är öppen för högst två kunder åt gången. Vi tillämpar förhandsbokning via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra  , chatt eller telefon +358 6 319 56 00. Frambeställning av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.
Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här.
Vi följer med utvecklingen och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Eftersom läget kan ändras snabbt ber vi dig att alltid först kontrollera öppettiderna här på sls.fi inför ditt besök.