Vi bevarar, utforskar och sprider kunskap om den svenska kulturen i Finland.

Läs senaste numret av Källan

 
 

Seminar: Electoral rights and political behavior among non-resident citizens

 

 

Årsredovisning 2021

SLS placeringsportfölj avkastade 22,8 procent under fjolåret. Sällskapet styrde sammanlagt 57,9 miljoner euro till allmännyttig verksamhet.
Här kan du bekanta dig med vår utdelning, verksamhet och förvaltning 2021.

SLS utgivning våren 2022

 

Läs om vår utgivning hösten 2021

Vi läser - specialnummer om finlandssvensk litteratur

Plattform.sls.fi rektangel
En rökfylld salong på Fabiansgatan 14 med Henry Parland och Gunnar Björling i ett hörn. Ett tåg som långsamt saktar in i en florentisk natt med den beslutsamma Ellen Thesleff ombord. Palestina, 1925, och antropologen som bryter ny mark. Du bestämmer. Aldrig tidigare har så många finlandssvenska banbrytande resenärer varit samlade på en och samma adress.

Välkommen till vår litterära plattform.
Vilken destination väljer du?

Arkivets kundtjänst

Vi betjänar arkivkunder med ett begränsat antal platser i forskarsalarna i Helsingfors och Vasa.

Forskarsalen i Helsingfors är öppen måndag till fredag klockan 9–16. På onsdagar betjänar kundtjänsten dig på plats fram till kl. 18, telefonväxeln stänger kl. 16.
Forskarsalen i Vasa är öppen tisdag till torsdag klockan 10–16. 
Boka gärna plats i förväg via nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra   och chatt eller telefon +358 9 618 77 230 (Helsingfors) och +358 6 319 56 00 (Vasa). 
Frambeställning av arkivmaterial sker i samband med förhandsbokningen.
Läs mer om tidsbokning och våra förhållningsregler här.
 

Arkivets öppettider i juli 

Kunder kan boka plats i forskarsalen i Helsingfors måndag-fredag kl. 9-16 under juli för att jobba med färdigt framtaget material ur magasin R, magasin S och bibliotekets samlingar.
Platsbokning och beställning av material senast 27.6 per epost nexvirg@fyf.svif.sls@tevikra  eller telefon +358 9 618 77 230.
Anmäl ditt ämne i samband med platsbokningen för så smidig service som möjligt.
Eventuella fotograferingstillstånd och beställningar av kopior behandlas i juni eller augusti.
I Vasa är arkivets kundtjänst stängd hela juli.

 

Covid-19
Vi följer med pandemins utveckling och myndigheternas uppmaningar och vidtar fler åtgärder vid behov. Eftersom läget kan ändras snabbt ber vi dig att alltid först kontrollera öppettiderna här på sls.fi inför ditt besök. 

SLS-bloggen

Gustav III – den svenska kungen som Finland minnsHenrika Tandefelt mån, 01/31/2022 - 08:00
År 2022 har det gått 250 år sedan Gustav III kröntes till kung våren 1772, och sedan han i augusti samma år gjorde en statskupp och införde en ny regeringsform. Det var den regeringsform som gällde i Finland fram till 1919 och som med förenings- och säkerhetsakten från 1789 bildade grunden för storfurstendömet Finlands politiska ordning. Bland annat av den anledningen fick Gustav III:s minne en
Har känslorna tagit över politiken? Nina Edgren-Henrichson ons, 12/29/2021 - 08:00
Statsvetaren Daniel Kawecki hade under en längre tid noterat att spänningen i samhället ökat, att den politiska atmosfären blivit alltmer laddad – och han ville veta vad det beror på. Det i kombination med en önskan att börja forska ledde till att han nu är doktorand i statskunskap vid Helsingfors universitet och forskare anställd vid SLS samhällsvetenskapliga nämnd sedan hösten 2020. Daniel