Ett gott parti

Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv
Köp

Det här är berättelsen om ett äktenskap, om friherrinnan Ellan de la Chapelle och konstnären Albert Edelfelt. Här vävs tvåsamhetens glädje och vänskap samt tvister och bekymmer samman med samtida skönlitteratur och det sena 1800-talets tidsanda, där det moderna genombrottet stod inför dörren. Hur skulle man förhålla sig till manliga och kvinnliga roller, sedesamhet och dubbelmoral? Och hur skulle man välja den rätta när både känslor och släktbakgrund spelade roll?

Ellan och Albert, som båda ställt sig tveksamma till giftermål, bildade ett till synes lyckat förbund. Men bakom kulisserna knakade det i fogarna när en framåtblickande kvinnas ambitioner och en konstnärs brokiga liv skulle anpassas efter omvärldens förväntningar. Parets självskrivna plats i Helsingforssocieteten och i de parisiska salongerna väckte gång på gång knepiga frågor om ekonomiska resurser, inflytande och social position. Ett gott parti skisserar fram ett äktenskap i tiden, och samtidigt ett samhälle i miniatyr.

Pris och utnämningar
Verket Ett gott parti belönades med ett pris ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond I under SLS årshögtid 5.2.2023. Boken nominerades till Årets vetenskapsbok 2022 (Vuoden tiedekirja).
Author
Fil.dr Maria Vainio-Kurtakko är historiker med särskild inriktning på det moderna genombrottet och Albert Edelfelt samt på ståndssamhällets sista årtionden, adelns idévärld och äktenskapspraxis. Hon har belönats för sitt arbete med bl.a. Statens pris för informationsspridning 2016 och Statsrådet Mauritz Hallbergs pris 2011.

Samarbetsförlag
Utgivningsår
2022
ISBN
  • 978-951-583-557-4
  • 978-91-986642-4-9
    (Sverige)
Antal sidor
416
Bandtyp
Inbunden
Cirkapris
29.00 €
Serie