Yrsa Lindqvist, Susanne Österlund-Pötzsch

Jordnära

Traditioner och ursprung har blivit viktiga ledord när det gäller mat. Den äkta, ekologiska och lokalt producerade råvaran har stigit fram som berättelsens hjälte och koncept som ny nordisk mat har fått stor genomslagskraft. I Jordnära studerar etnologer och folklorister från hela Norden och Estland vilken betydelse berättelser och bilder, platsanknytning, kulturarv och matfestivaler har i den nordiska mat- och restaurangkulturen.

1. Yrsa Lindqvist & Susanne Österlund-Pötzsch: Inledning

2. Ester Bardone: Nostalgi smakar blåbär. Minnen av skogsbär i estnisk matkultur

3. Jón Þór Pétursson: Mjölkrobotar och gammaldags skyr. Produktionen av kulturarv och lokal mat på Island

4. Yrsa Lindqvist: Mat på bild – att illustrera rena råvaror

5. Hanne Pico Larsen: På jakt efter sniglar och berättelser. Vildplockat som motiv och praktik i det nya nordiska köket

6. Anna Burstedt: Lyxrestauranger – en smakfråga. En studie av svenska restaurangguider

7. Connie Reksten: Når mat feires. Om Bergen Matfestival, lokalmat og den sanselige regionen

8. Susanne Österlund-Pötzsch: Folkfest i matens tecken. Skördefesten på Åland som upplevelsekultur och (lokal)turism

Redaktör
Yrsa Lindqvist, Susanne Österlund-Pötzsch
Utgivningsår
2018
ISBN
978-951-583-430-0
978-951-583-451-5 (PDF)
978-951-583-452-2 (EPUB)
Antal sidor
230
Bandtyp
Inbunden
Serie
Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland

I samma serie

Kommande
Bok
augusti

2024

Lena Marander-Eklund, Blanka Henriksson, Sofie Strandén

Bok

2009

Max Engman

Kommande
Bok
augusti

2024

Bo Lönnqvist, Anna-Maria Åström, Susanne Österlund-Pötzsch

Kommande
Bok
april

2024

Kendra Willson

Nyhet
Bok
februari

2024

Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren, Pia Ahlbäck