Henry Parlands Skrifter

Henry Parlands Skrifter

Nu utkommer Henry Parlands Skrifter både i tryck och fritt tillgängligt digitalt på parland.sls.fi.

Henry Parland (1908–1930) var den yngste och kanske den mest moderne i den första generationen finlandssvenska modernister. Han var speciellt intresserad av urbana fenomen som teknik, reklam och film, och var den första egentliga filmkritikern i Finland. Under sin korta livstid hann han bara ge ut en diktsamling, Idealrealisation (1929), men lämnade efter sig ett rikligt material.

Parlands enda roman Sönder utgavs 2005 i textkritisk utgåva och som pocket 2014. I januari 2015 inleddes arbetet med utgivningen av Henry Parlands Skrifter. Henry Parlands Skrifter är en vetenskaplig och kommenterad utgåva som omfattar Parland samtliga dikter, skönlitterär prosa, publicistik och korrespondens med familj, vänner och författarkolleger. Inom ramen för utgivningsprojektet utkommer även romanen Sönder på nytt digitalt.

För första gången samlas alla Henry Parlands texter; från ungdomen i Grankulla, studietiden i Helsingfors och hans sista år i Kaunas, Litauen. Läsaren får följa med hur Parland söker sig fram, utvecklar sin stil och upptäcker sin egen estetik.

Henry Parlands Skrifter innehåller följande delutgåvor:

  • Dikter (2018)
  • Prosa (2019)
  • Kritik (2019)
  • Korrespondens (2019)
  • Sönder (2019)

Henry Parlands Skrifter stöds av Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden och Stockholms universitet.

”Icke frågar jag nu efter pånyttfödelse” – Om dikten mellan hopp och förtvivlan

En knivskarp ironi och en kringkastad omvärld präglar den ene, en innerlig känsla för skönhet flätad med gränslös sorg den andra. I de finlandssvenska modernisterna Henry Parlands (1908–1930) och Kerstin Söderholms (1897–1943) författarskap skrivs mellankrigstidens förtröstan och förtvivlan fram i det blanka stålets skugga. Per Stam och Dick Claésson samtalar om två finlandssvenska författarskap som speglade och omformade verkligheten. Medv. Per Stam, Dick Claésson och Pia Forssell (moderator). Inspelat på bomässan i Göteborg 2017. Arr.: Litteraturbanken, SLS