De frimodiga

Barnmorskor, födande och kroppslighet på 1700-talet
Köp
Boken är en ingående och unik studie av de första yrkesutbildade barnmorskorna i Finland från sent 1600-tal till riksupplösningen 1809. Vi får stifta bekantskap med den utbildning de blivande barnmorskorna fick i Stockholm, deras utmanande yrkesvardag och de levnadsvillkor som förutsattes för yrket. Boken ger också en inblick i samtida uppfattningar om sexualitet och kvinnokroppen samt bjuder på en resa tillbaka till fenomen som snörliv, ammor, maskerade föderskor, offentliga dissektioner, arsenik och läkeörter. Ett varierat och rikt källmaterial ligger till grund för boken, som också innehåller en matrikel över de legitimerade barnmorskorna i Finland vid denna tid.
Pris och utnämningar
Vainio-Korhonen fick 2012 motta priset Årets vetenskapsbok för den finska originalutgåvan Ujostelemattomat (WSOY). Hon tilldelades Fackboksförfattarpriset 2016 (Finlands facklitterära författare r.f.).
Author
Fil.dr Kirsi Vainio-Korhonen (f. 1958) är professor i Finlands historia vid Åbo universitet och prisbelönt fackboksförfattare. Hon har utgett ett flertal verk om 1700-talets kvinnor samt om guldsmedernas, hantverkarnas och kvinnoarbetets historia.

Utgivningsår
2016
ISBN
  • 978-951-583-343-3
Antal sidor
230
Bandtyp
Inbunden
Cirkapris
35.00 €
Serie