Bubblor

I allt från kokande kastruller till champagneglas och kanske till och med vid universums födelse spelar bubblor huvudrollen. Så är fallet varje gång materia genomgår en dramatisk förändring. I denna lilla bok om bubblor tar fysikern Oscar Henriksson med dig på en resa genom fasövergångarnas värld. Du får upptäcka hur vatten kan underkylas, varför drycker bubblar när korken öppnas och hur samma fysik kan beskriva kosmiska processer i det tidiga universum. Med vardagliga exempel som involverar glögg, kortlekar och böljande landskap vävs begrepp som energi, entropi och fri energi in i berättelsen. Resultatet är en bok som binder samman det bekanta och det svindlande, och som visar hur några av fysikens mest universella principer gömmer sig i något så enkelt – och vackert – som en bubbla.

Utgivningsår
2026
ISBN
978-951-583-707-3
Bandtyp
Häftad
Serie
Värt att veta
Omslags­formgivare
Antti Pokela

I samma serie

Bok
september
Bok
april
Bok
september
Bok
april