Historiska smaker från södra Finland

En grupp människor som äter utomhus.

Den digitala utgåvan Historiska recept har utökats med fyra recepthäften från södra Finland. Sammanlagt har drygt 540 nygamla recept publicerats. Här hittar du recept på allt från maträtter, bakverk och drycker till färg, huskurer, tvål och lim. Dessutom kompletteras utgåvan med ytterligare fjorton häften om matkultur nedtecknad av etnologen Vivi Peters.

Projektet Historiska recept publicerar handskrivna recepthäften på svenska från Finland. Det äldsta materialet är från 1700-talet och det modernaste från krigstida Finland cirka 1940.

Boströmhandskriften har antecknats av den 18-åriga Ingemo Boström (1910–2003), troligen under en praktikperiod vid en större gård. Under hösten 1928 skriver hon dag för dag matordningar med recept.

Geringiahandskriften påbörjades med titeln Färg- och Kook-Bok i Abborfors år 1753 av Catharina Charlotta Geringia (1739–1761), som då var bara 14 år gammal. Catharina Geringia dog ung, men efter hennes död fortsatte minst tre personer att skriva fler recept i samma handskrift.

Lovisahandskriften vittnar om den borgerliga kulturen och de kvinnliga nätverken i Lovisa på 1920-talet. Ursprunget är oklart, men minst tre personer har bidragit till den. Här finns både traditionella nordiska recept och några recept med ryska influenser.

Sarvlaxhandskriften från Sarvlax gård i Pernå listar tre generationer kvinnor som bidragit, men troligen är det fem personer som medverkat till samlingen. Recepten ger en bred och varierad bild av matkulturen i en svensk högreståndsmiljö under nästan hundra år.

Redaktionen för Historiska recept är glad att kunna ge ut fler recepthäften.

– Recepten börjar bli rätt många, cirka  2 200 stycken, räknar redaktören Pieter Claes. Det är inte alla av dem som lämpar sig för testning och användning, men man får pröva med sunt förnuft. För matintresserade och forskare är de en fantastisk resurs!

Utgåvan utökas ytterligare under hösten 2025.

Tyst kunskap räddades i anteckningshäften

Utgåvan har också uppdaterats med flera häften med uppteckningar om matkultur. Journalisten och etnologen Vivi Peters (1893–1945) åkte på fältstudier i svenska byar i Finland med målet att uppteckna och bevara matrecept, matordningar, seder och bruk.

Traditionellt handlade det här om en tyst kunskap som muntligt fördes vidare av kvinnor. Minneskulturen höll på att försvinna när Peters gjorde sina fältstudier, men kunskapen har  bevarats i över 2 500 sidor renskrivna anteckningar. Det nytillkomna materialet är uppteckningar över matkulturen i Borgå, Degerby, Helsinge, Hitis, Ingå, Kyrkslätt, Liljendal, Mörskom, Sibbo och Sjundeå.

Det senast publicerade materialet på Historiska recept kompletterar därmed elva redan utgivna handskrifter. Utgåvan innehåller för närvarande femton finländska recepthandskrifter med sammanlagt 2 199 recept, råd och rön.

Dessutom innehåller den nu sexton av Vivi Peters häften med uppteckningar om matkultur i det svenska Finland.

 

Kontaktinfo:

Känner du till eller äger du själv äldre handskrivna recepthäften och hushållsböcker? Kontakta gärna redaktörerna Pieter Claes eller Charlotte Cederbom.

Pressbilder: