8.10.2019 - 07:00

Podden Vetskap #6: Pojkar, pojkar, pojkar

Varför spelar en vuxen man fantasyspel med plastråttor? Varför borde vi sluta tala om toxisk maskulinitet? Och vad händer när män får frågan: Hur var det att vara pojke? Vi dyker in i pojkarnas värld och undrar vilka förväntningarna är på dagens män.

Med barn- och ungdomsforskaren Harry Lunabba (SSKH vid Helsingfors universitet) och folkloristen Jakob Löfgren (Åbo Akademi/Lunds universitet). Programvärd: Hanna Nordenswan. 

Vetskap produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med Hufvudstadsbladet.

Se också:

Frågelista | ”Boys will be boys”? – att vara pojke i svenskspråkig miljö ( Jakob Löfgrens insamling av berättelser i Sverige)

SLS-bloggen | Berättelser som överraskar inspirerar till forskning (intervju med Jakob Löfgren)

Video | Att växa upp som pojke (intervju med Jakob Löfgren)

Video | Harry Lunabba om sin forskning: Skolpojkar och deras utmaningar i skolvärlden

Video | Harry Lunabba om pojkars olikhet

Gruppfoto
Jakob Löfgren, Hanna Nordenswan och Harry Lunabba. Foto: Tage Rönnqvist/Eva Lingon AB

Comments

Fabian Möller
tors, 10/10/2019 - 18:12
Jag har mött olika förväntningar hur jag skall vara. Men jag har gått emot dem. Har till och med gått emot mig själv i ett antal olika saker. Jag bytte namn för jag trivdes i det förra. Började med olika sk kvinnliga hantverk. Gjorde saker som var ovana för mig, som exempel använda vänsterhanden när jag skulle skriva eller spela pingis. Skära med kniv också, typ limpa. Det var besvärligt till en början. Men det var också att byta namn. Tycker det är fel att kategorisera människor egter kön utan hur de är som människor. Jag har två döttrar som är totalt olika. Men samma gäller mina söner. Jag har inte fastnat i något könsrollstänkande i deras uppfostran. Utan har gått emot sådana tendenser att det ska vara rosa tillflickor och blå till pojkar.

Lägg till ny kommentar