Pågående insamlingar

 • Insamling: Vilka samhällsfrågor brinner du för?
  Aktivist, javisst!

  Hela 2000-talet har präglats av globala ödesfrågor, från miljö- och klimatförändringar till flyktingkriser och coronaisolering, och dåliga nyheter kan skapa känslor av hjälplöshet. Trots att det kan förefalla närmast omöjligt att påverka roten till problemen, är det ändå många som agerar enligt devisen ”bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret”. Vad innebär vardagsaktivism och samhällsengagemang i ditt liv?

   Till insamlingen (delta senast 31.3.2021)

  Insamlingen görs i samarbete med Yle och det insamlade materialet kan även användas i Yles programverksamhet. Yle tar inte del av namn och kontaktuppgifter.

  För mer information, kontakta
  Susanne Österlund-Pötzsch, arkivarie
  susanne.osterlund-potzsch(at)sls.fi
  09 618 777 (reception)

 • Insamling: #dammenbrister och #metoo - vad hände sedan?

  Det började 2017 i USA med att skådespelaren Alyssa Milano uppmanade alla kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier att svara ”me too” på hennes tweet. Hashtagen #metoo spred sig som en löpeld och visade hur många kvinnor världen över ofredas sexuellt i relationer, i yrkeslivet, i skolvärlden, ja snart sagt överallt. Tystnaden var bruten.

  Hashtagen #metoo fick många nationella, lokala och branschspecifika motsvarigheter. I Svenskfinland uppkom metoo-rörelsen #dammenbrister, först i en sluten FB-grupp och snart släpptes ett upprop som undertecknats av 6111 kvinnor. Tidskriften Astra spelade en central roll i organiserandet av kampanjen.

  Berätta hur du upplevde #dammenbrister och nu, när drygt tre år har gått, har någonting förändrats? Bröts tystnadskulturen och har en nolltolerans uppnåtts när det gäller sexuella övergrepp, sexuellt utnyttjande och våld? 

   Till insamlingen (delta senast 31.3.2021)

  Insamlingen pågår 30.11.2020-31.3.2021 och är initierad av doktoranderna Nina Nyman och Ylva Perera forskare i genusvetenskap vid Åbo Akademi, som även var administratörer för #dammenbrister. Insamlingen är också ett samarbete med Yle och det insamlade materialet kan även användas i Yles programverksamhet. Yle tar inte del av namn och kontaktuppgifter.

  För mer information, kontakta
  Yrsa Lindqvist, Förste arkivarie
  yrsa.lindqvist(at)sls.fi
  09 618 777 (reception)

  Dammen brister, illustration Lina Raunio
  Illustration: Lina Raunio