24.4.2020 - 08:00

Två finlandssvenska folkmusikpärlor nu tillgängliga på nätet

Ytterligare två skivor ur Finlands svenska folkmusikinstituts äldre utgivning har nu publicerats på Spotify och flera andra strömningstjänster: Sven Runar Wiik och hans spelmanskamrater (1980) och Låtar efter Istas-Matt, Jockasin och andra med Helsingby spelmän (1981). Skivorna är de två första i folkmusikinstitutets skivserie Folkmusik från Finlands svenskbygder och har tidigare utkommit på lp och kassett.

Mästerspelmannen Sven Runar Wiik (1916–1997) i Sibbo var en flitig låtmakare och hälften av låtarna på skivan bär hans signatur. Den andra hälften består till största delen av låtar som han hade efter sin far. Skivan innehåller både dansanta låtar som framförs tillsammans med spelmanslaget Halsbrytarna och låtar spelade på en eller två fioler.

Låtarna gavs också ut i låthäftet Sven Runar Wiik – Traditionella låtar från Sibbo och nya låtar i gammal stil. Häftet kan köpas i vår kundtjänst i Vasa.

Låtar efter Istas-Matt, Jockasin och andra med Helsingby spelmän består av traditionella låtar från Österbotten – från Petalax i söder till Kvevlax i norr. Musiken har ett alldeles eget sound som kom av att alla spelmän spelade fiol och av stämmorna skapade av mästerspelmannen Bengt Lillhannus (1932–2020), som med sin spännande repertoar, sitt fina fiolspel och speciella stämspel var en förebild för många andra spelmän.

Folkmusikinstitutet har hittills gett ut 35 skivor i samarbete med artister och musiker i Svenskfinland och nya utges regelbundet. Samtidigt pågår arbetet med att digitalisera den äldre utgivningen, som publiceras på nätet vartefter.