13.8.2019 - 08:00

Succébiografi om konstnären Ellen Thesleff utkommer på svenska

Konstnären Ellen Thesleff (1869–1954) är en av Finlands första expressionister och hör till Nordens mest framstående bildkonstnärer. Nu ger Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ut Hanna-Reetta Schrecks succébiografi om Thesleff i svensk översättning av Camilla Frostell.

Ellen Thesleff visste redan tidigt att hon ville bli målare. Hon var en stark, modig visionär och banbrytare i en tid då den moderna världen gjorde sitt intåg. Thesleff var en kosmopolit som kände sig hemma i såväl Finland som Paris och i synnerhet i de intellektuella kretsarna i Florens. I sin konst var hon kompromisslös, egensinnig och ständigt på jakt efter ett eget formspråk.

– Hon var på ett fascinerande sätt både otroligt känslig och stark. Hon var sig själv nog och fann mening genom sitt arbete. En person som gick sin egen väg, säger författaren, konsthistorikern och kulturarbetaren Hanna-Reetta Schreck.

Schreck har fördjupat sig i Thesleffs omfattande brevväxling. Via brevväxlingen berättar Schreck konstnärens fascinerande historia. Boken behandlar den bohemiska barndomen, symbolismens inflytande, själsfrändskapen med teaterförnyaren Gordon Craig, mötet med futuristerna i Italien, konstnärskap under brinnande världskrig och den ständiga begränsningen i att vara kvinna och konstnär.

I Jag målar som en gud ingår ett stor antal av Thesleffs viktigaste verk och de ger en inblick i hennes mångfasetterade konst. De många fotografierna, ofta tagna av konstnären själv, belyser hennes liv kring sekelskiftet 1900. En stor del av Thesleffs material finns bevarat i SLS  arkiv. Boken utkom först på finska (Minä maalaan kuin jumala, 2017) på förlaget Teos.

Den som vill stifta närmare bekantskap med Thesleffs konst kan också besöka utställningen Ellen Thesleff – Jag målar som en gud på HAM – Helsingfors konstmuseum fram till 26.1.2020. Hanna-Reetta Schreck är kurator för utställningen.


Hanna-Reetta Schreck (f. 1976) är konst- och kulturhistoriker från Helsingfors. Hon har inriktat sig på relationen mellan konst och vetenskap, särskilt inom historia, bildkonst, dans och teater. Schreck har varit kurator för flera utställningar och skriver på en doktorsavhandling om Ellen Thesleffs konst.

Recensionsexemplar och förfrågningar: kontakta försäljningskoordinator Hanna Riska, unaan.evfxn@fyf.svif.sls@aksir.annah eller +358 9 618 775 35.

Hanna-Reetta Schreck
Jag målar som en gud
Ellen Thesleffs liv och konst
Översättare: Camilla Frostell
Cirkapris 36 euro
ISBN 978-951-583-462-1 (Finland), 978-91-984960-2-4 (Sverige)
444 s., inbunden, illustrerad
Omslag: Maria Appelberg
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag