16.9.2021 - 08:00

Stora finlandssvenska festboken får statens informationspris

Undervisnings- och kulturministeriet belönar författarna Anne Bergman och Carola Ekrem med ett statspris för förtjänstfull informationsspridning. Stora finlandssvenska festboken bygger på ett omfattande traditionsmaterial ur SLS arkiv.

– Det känns överväldigande och jätteroligt att få höra till denna utvalda skara. Och att priset ges till ett traditionsvetenskapligt verk är extra glädjande, säger Anne Bergman.

– Allt arbete vid ett traditionsarkiv, att samla in material, analysera och publicera siktar ju mot att en bred allmänhet ska ha glädje och nytta av slutresultatet. Det känns fint att inse att ens jobb lyckats! säger Carola Ekrem.

I prismotiveringen sägs att folkloristerna Anne Bergman och Carola Ekrem utifrån många arkivkällor sammanställt en omfattande, mångsidig och fascinerande presentation av festerna: ”De skarpsynta skribenterna presenterar en fantastisk dukning av våra festtraditioner, som berättar vilka vi är och vad vi uppskattar.”

Det allmängiltiga temat lyfts också fram: ”Festboken ger inga färdiga svar och påstår inte att vissa seder är de rätta. Den ger läsaren härliga aha-upplevelser och tvingar läsaren att bedöma sina egna sedvanor och val. Finlandssvenskheten, som även ingår i titeln, är en lyckad avgränsning av det omfattande temat, som dock inte på något sätt reglerar läsar- och användarkretsen – verket är intressant för vem som helst.”

Anne Bergman och Carola Ekrem har tidigare jobbat som arkivarier på SLS arkiv. Stora finlandssvenska festboken har getts ut av SLS i Finland och Appell Förlag i Sverige, också som gratis e-bok på sls.fi. I fjol tilldelades boken Måltidsakademiens pris Årets Svenska Måltidslitteratur 2020 i kategorin Nordisk måltidslitteratur.

Undervisnings- och kulturministeriet har delat ut statens pris för informationsspridning årligen sedan 1968. Prisen beviljas till personer eller arbetsgemenskaper som på ett framstående sätt arbetar för att sprida kunskap och väcka diskussion om vetenskap, konst och teknologi.

Prisutdelningen strömmas direkt på Tiedetv den 16 september från och med klockan 10.00.

 

För mera information, kontakta:

Jennica Thylin-Klaus
Utgivningschef
+358 50 343 4750
wraavpn.gulyva-xynhf@fyf.svif.sls@sualk-nilyht.acinnej

 

Pressbilder:

1. Anne Bergman (t.v.) och Carola Ekrem. Foto: Janne Rentola/SLS
2. Omslag: Antti Pokela