19.8.2019 - 09:00

SLS sätter Jeppis inofficiella stadsnamn på kartan

Ehrs höghet, Treffisbacken och Rapakanalen är inofficiella stadsnamn som är bekanta för nästan varje Jakobstadsbo. Men hur är det med JG, samskolan och JSL?

I mars 2019 intervjuade SLS arkivförtecknare Fredrica Nyman Jakobstadsbor i olika åldrar om vilka namn de använder för platser i staden. Intresset var stort och många skickade även in bidrag till insamlingen via sociala medier och e-post. Nu publiceras ett urval insamlade namn på SLS populära webbplats Namnen i våra städer (stadsnamn.sls.fi). På sajten finns sedan tidigare också namn från Åbo, Helsingfors, Borgå, Mariehamn, Ekenäs, Vasa, Karis, Lovisa och Karleby.

Jakobstads namnskick avspeglar förändring

– Att Jakobstad förändras kontinuerligt märks tydligt i namnbruket eftersom många platser har flera namn, säger Fredrica Nyman.

– Ett typiskt exempel är huset på Kanalesplanaden 22 där klädkedjan Lindex affär finns. I dag kallas det bland annat Stockmanns, Forum eller Lindexhuset, beroende på vem man talar med.

Det insamlade Jakobstadsmaterialet kommer inom kort också att finnas tillgängligt vid SLS arkiv. Samlingen är samtidigt en komplettering av en äldre samling med inofficiella namn från Jakobstad.

För mera information, kontakta:

Fredrica Nyman
Arkivförtecknare
serqevpn.alzna@fyf.svif.sls@namyn.acirderf 09 618 77 572