7.1.2019 - 08:00

Sara Stridsberg festtalare på Svenska litteratursällskapets årshögtid 5.2

Den svenska författaren Sara Stridsberg håller festtalet på Svenska litteratursällskapet i Finlands (SLS) årshögtid, som firas i Helsingfors den 5 februari. Stridsberg kommer att tala under rubriken Det oförlåtliga.

Sara Stridsberg är en av de mest hyllade nutida svenska författarna. Hon fick sitt genombrott med romanen Drömfakulteten (2006) och har belönats med bland annat Nordiska rådets litteraturpris, Samfundet De Nios stora pris och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hon har även nominerats för Augustpriset fyra gånger, senast för romanen Beckomberga – ode till min familj (2014). Stridsberg är även verksam som dramatiker och har omarbetat flera av sina romaner till pjäser.

SLS har firat sin årshögtid på Runebergsdagen den 5 februari sedan 1886. Under högtiden delar sällskapet ut en mängd litterära pris, varav det främsta är Karl Emil Tollanders pris. Det är ett av de största litterära prisen i Norden med en prissumma på 40 000 euro. År 2018 tilldelades Tollanderska priset författaren Kjell Westö. 

Årshögtiden hålls i Helsingfors universitets solennitetssal. I programmet ingår förutom festtal och prisutdelning även högklassiga musikinslag. Festen sänds direkt på Yle Arenan, där man även kan se den efteråt.

Under årens lopp har ett stort antal författare, forskare och kulturpersonligheter hållit festtalet på årshögtiden. Bland författarna kan nämnas Selma Lagerlöf, Arvid Mörne, Eyvind Johnson, Klaus Rifberg och Carina Burman.

SLS som grundades 1885 har som syfte att bevara, utforska och sprida kunskapen om den svenska kulturen i Finland samt att stöda litteratur och humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. SLS är en av de största förvaltarna av donerade medel för allmännyttiga ändamål i Finland. SLS har omkring 100 anställda i Helsingfors och Vasa.

För mer information om årshögtiden, kontakta
Jonas Lång
kanslichef, Svenska litteratursällskapet i Finland
wbanf.ynat@fyf.svif.sls@gnal.sanoj , +358 45 657 7422

Sara Stridsberg ger ett begränsat antal intervjuer under sitt besök i Helsingfors den 5 februari.

Intervjuförfrågningar riktas till
Marika Mäklin
kommunikationschef, Svenska litteratursällskapet i Finland
znevxn.znxyva@fyf.svif.sls@nilkam.akiram , +358 40 739 0149

Pressbilder kan laddas ner från albertbonniersforlag.se. Albert Bonniers Förlag/Fotograf: Irmelie Krekin