11.5.2021 - 09:00

Resebilder från förr får nytt liv i boken Med kamera och koffert

Häng med på en resa till en värld och en tid där varken snabba flygförbindelser eller billiga paketresor existerade. Då var det ovanligt för finländare att åka utomlands, särskilt för nöjes skull. Via nostalgiska ögonblicksbilder tagna före 1960-talets mitt möter vi vyer och miljöer som i dag förefaller både bekanta och främmande på samma gång.

I Med kamera och koffert får vi följa tretton finländska resenärer som genom fotografier och anteckningar dokumenterat sina resor på olika håll i världen. De har rest för att ta hand om sin hälsa, sin egendom, för att arbeta eller söka lyckan, men här finns också utlandsvistelser med fokus på inspiration och rekreation. Bland resenärerna finns konstnären Harald Gallén, verkställande direktören Eduard Paulig, journalisten Margareta ”Marcella” Norrmén, matrosen Björn Pettersson, sekreteraren Werna Ulfves och småbrukarsonen Edvin Eklund.

Resan inleds med fotografier tagna på franska Rivieran på 1890-talet. Därifrån tar bilderna och berättelserna oss vidare till Java och Transkaspien under 1900-talets första år, via Kina och Japan 1914 till den amerikanska kontinenten 1927 och Tyskland strax före andra världskrigets utbrott. Vi möter också efterkrigstidens Indien och Afrika samt shahens Iran – och avslutar resan vid Medelhavet och den spirande massturismen i mitten av 1960-talet.

Samtliga resenärers arkiv och samlingar ingår i Svenska litteratursällskapet i Finlands arkiv. Laura Hollstens och Maria Åsviks inledande artikel ringar in både resandets och fotograferandets historia.

Med kamera och koffert
Resefotografier före massturismen
Red. Sanna Jylhä & Marika Rosenström
Cirkapris 28 euro
ISBN 978-951-583-527-7
178 s., inbunden, illustrerad
Omslag: Antti Pokela
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar, kontakta försäljningskoordinator Hanna Riska, unaan.evfxn@fyf.svif.sls@aksir.annah eller +358 40 558 2096.

Pressbilder:

  • Kameler och en åsneryttare i Tjardzjou, dagens Türkmenabat i Turkmenistan 1902. Foto: Frans Nyberg d.y. Svenska litteratursällskapet i Finland/Nybergska släktarkivet.
  • Strandliv på Praia da Urca i Rio de Janeiro, 1927. Fotograf: Eduard Paulig. Svenska litteratursällskapet i Finland/Släkten Pauligs arkiv.
  • Strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice, 1958. Fotograf: Margareta Norrmén. Svenska litteratursällskapet i Finland/Margareta ”Marcella” Norrméns arkiv.
  • Siena fotograferad under en gruppresa till Italien 1965. Fotograf: Werna Ulfves. Svenska litteratursällskapet i Finland/Werna och Anders Ulfves arkiv.