19.6.2019 - 13:14

Ovärderliga folkviseuppteckningar blir tillgängliga på webben

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) publicerar fältinsamlingsstipendiaterna Greta Dahlströms (1887–1978) och Alfhild Forslins (1904–1991) omfattande folkmusikuppteckningar på sls.finna.fi Materialet består av närmare 5000 nedtecknade folkvisor (ballader, kärleksvisor, sjömansvisor, vaggvisor, skämtvisor) och spelmansmelodier, som polskor och menuetter. Hela Svenskfinland från Östra Nyland till Österbotten och Åland är representerat i materialet.

Outtröttligt arbete för folkmusiken

Greta Dahlström och Alfhild Forslin räknas till några av sin tids främsta insamlare av traditionsmaterial. Mot ersättning för endast resor och mat åkte stipendiaterna runt på 1920–1940-talet och upptecknade visor och melodier, med text och noter, för hand och med mycket gott gehör. Det digra materialet samlades i häften, som kunde vara fyllda med text in på både marginaler och pärmar.

Samlingarna nu i originalformat

Samlingarna publiceras nu för första gången i sin helhet i handskrivna original. 

– Vi är glada över att kunna publicera uppteckningarna i ett eget album på sls.finna.fi, så det blir ännu enklare för allmänheten att ta del av Greta Dahlström och Alfhild Forslins fantastiska insats för den finlandssvenska folkmusiken, säger arkivarie Bettina Westerholm på SLS.

 

För mer information kontakta

Bettina Westerholm, arkivarie
09 618 77 578
orggvan.jrfgreubyz@fyf.svif.sls@mlohretsew.anitteb