14.9.2021 - 08:00

Ostrobothnia Jazz Sextet ger nytt liv åt traditionella visor ur arkivet

Skivan De bergtagna består av 11 folkliga låtar som spelats in i nya jazziga arrangemang. Skivan är en del av serien Folkmusik från Finlands svenskbygder och ges ut inom ramen för Finlands svenska folkmusikinstituts skivsamarbete som utlyses årligen.

De bergtagna är inspirerad av en folklig musiktradition som omfattar allt från medeltida ballader till folkvisor och spelmanslåtar. Särskilt fokus ligger på låtar som anknyter till skärgården och havet. Materialet som legat till grund för de musikaliska arrangemangen kommer till största delen från Svenska litteratursällskapets (SLS) arkivsamlingar. Några av låtarna bjuder också på sång eller trall från 50 år gamla inspelningar ur SLS arkiv.

Ostrobothnia Jazz Sextet har tidigare främst verkat inom jazz-, populär- och underhållningsmusiken. Medlemmarna i bandet har alla rötter i det svenska Österbottens kusttrakter eller är verksamma i regionen. Sextetten består av Peter Nordwall, Ralf Nyqvist, Mikael Långbacka, Rickard Slotte, Marcus Söderström och Stefan Brokvist.

På skivan hörs också trall av Agda Nyberg som spelades in för SLS arkivsamlingar 1968 av Bo Lönnqvist och Sinikka Segerståhl, samt sång av Lennart Wik som dokumenterades för arkivsamlingarna 1972 av Helena Boucht-Lindeman.

De bergtagna publiceras på Spotify, Youtube Music och flera andra streamingtjänster samt på cd. Skivan kan köpas i bland annat Vetenskapsbokhandeln i Helsingfors (tiedekirja.fi) och SLS kundtjänst i Vasa.


De bergtagna

Ostrobothnia Jazz Sextet
Folkmusik från Finlands svenskbygder 37
Läs skivans texthäfte på issuu.com/slsfinland

För mer information om De bergtagna kontakta
Annika Richard
SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut
+358 (0)6 319 5604
naavxn.evpuneq@fyf.svif.sls@drahcir.akinna / sls.fi/folkmusik