1.9.2019 - 08:00

Ny podd låter forskarna komma till tals

Den samhällsintresserade får glädja sig över ett nytt tillskott på den finlandssvenska poddscenen. Den populärvetenskapliga podden Vetskap startar den 3 september och ger lyssnaren färska forskningsrön och spännande insikter direkt från forskarna själva.

Vaccinmotstånd, framtidens mat, maskulinitet och artificiell intelligens är några av de samtalsämnen som Vetskap kommer att bjuda på i nio avsnitt. Ämnena varierar från historiska företeelser och traditioner till dagsaktuella samhällsfrågor.

Programvärd är journalisten och dokumentärfilmaren Hanna Nordenswan, känd från poddarna Pure Nonfiction och Podden om Afrika.

– Det är inte ofta man får möjlighet att djupdyka i så många olika ämnen och dessutom få kalla fakta direkt från källan. Det är roligt att verkligen få nörda in sig och höra forskarna utveckla sina resonemang, säger Nordenswan.

– Jag har lärt mig en massa nytt och otippat, och till och med blivit lite chockad ibland.

Det sista avsnittet spelas in inför publik på HBL-scenen på bokmässan i Helsingfors den 25 oktober. Diskussionen handlar då självfallet om litteratur. Hufvudstadsbladet (HBL) streamar diskussionen live på hbl.fi.

Kunskap i fokus

Podden produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) i samarbete med Hufvudstadsbladet. SLS är en av de stora finansiärerna av forskning inom humaniora och samhällsvetenskaper i Finland. Avsikten med Vetskap är att lyfta fram intressant och högklassig forskning som görs inom de ämnesområdena.

– Vi vill låta forskarna själva berätta om sin forskning och på det sättet bidra till att sprida deras kunskap. Den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen handlar ju om oss människor och ger perspektiv på allas vår tillvaro. Dessutom vill vi visa att alla ämnen är intressanta när de presenteras på rätt sätt, säger Nina Edgren-Henrichson som är projektchef på SLS och producent för podden.

– För HBL har det alltid varit viktigt att lyfta fram aktuell forskning och fakta. Våra läsare förväntar sig djuplodande och ambitiöst innehåll. Att det även kan presenteras i poddform känns fräscht, och vi är glada över samarbetet med SLS, säger HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Vetskap hittas på etablerade poddplattformar, på sls.fi/vetskap samt på hbl.fi.

 

För mer information, kontakta


Nina Edgren-Henrichson
projektchef, Svenska litteratursällskapet i Finland
avan.rqtera-uraevpufba@fyf.svif.sls@noshcirneh-nergde.anin , +358 40 152 2425
sls.fi

Lena Skogberg
biträdande ansvarig utgivare, Hufvudstadsbladet/KSF Media
yran.fxbtoret@uoy.svif.lbh@grebgoks.anel , +358 50 331 9473
hbl.fi

Hanna Nordenswan
programvärd för podden Vetskap
unaan.abeqrafjna@tznvy.pbzmoc.liamg@nawsnedron.annah , +358 40 743 2232
hannanordenswan.com

 

Pressbilder (se länkar till materialet nedan):

1. Podden Vetskap, logo

2. Journalisten Hanna Nordenswan är programvärd för podden Vetskap. Nina Edgren-Henrichson på Svenska litteratursällskapet i Finland är producent. Foto: Tage Rönnqvist/Eva Lingon AB

3. I premiäravsnittet av podden Vetskap diskuterar teologen Mikael Lindfelt (Åbo Akademi) och medieforskaren Camilla Haavisto (Svenska kommunal- och socialhögskolan vid Helsingfors universitet) polariseringen av samhället. I bakgrunden programvärden Hanna Nordenswan. Foto: Tage Rönnqvist/Eva Lingon AB

4. I premiäravsnittet av podden Vetskap diskuterar teologen Mikael Lindfelt (Åbo Akademi) och medieforskaren Camilla Haavisto (Svenska kommunal- och socialhögskolan vid Helsingfors universitet) polariseringen av samhället. Foto: Tage Rönnqvist/Eva Lingon AB

5. Journalisten Hanna Nordenswan är programvärd för podden Vetskap. Foto: Tage Rönnqvist/Eva Lingon AB