7.9.2023 - 08:00

Ny bok utmanar dig att testa fantasifullt kryddad 1700-talsmat

Historiska recept i urval visar att 1700-talets mattrender lika gärna kunde höra hemma på 2020-talet: konsumera lokalt, ta till vara djuret från nos till svans, färga med växtfärg och tillverka dina egna salvor. Man testade fördomsfritt nya smaker och livsmedel, och fick man inte tag på de rätta ingredienserna så fuskade man lite.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap och känd från tv-programmet Historieätarna på SVT, berättar i bokens inledning om olika råvaror och livsmedel som var på modet på 1700- och 1800-talen:

När man ställde fram korinter och torra fikon, pomeransknoppar, mandel, sagogryn och viner från kontinenten, så visade man att det fanns en smakvärld bortom det man odlade och tillredde själv eller det som kom ur närbelägna skogar, vatten eller åkrar.

Historiska recept i urval, som är livfullt illustrerad av SaraMara, innehåller 111 recept på inläggningar, puddingar, kakor, pastejer, fisk, skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Alla recept går att testa i hemmaköket. Rovor fyllda med en äggröra smaksatt med muskot och korinter eller gäss fyllda med russin och kardemumma? Här finns möjlighet att experimentera med olika råvaror, nya kryddor och otippade smakkombinationer. Praktiska huskurer och råd om färgning och fläckborttagning ingår också. När det gällde att bota besvärliga krämpor var man påhittig, men följderna kunde i värsta fall bli hälsovådliga.

Bokens recept har varit i flitig användning i adelssläkter och högreståndshem i Sverige och Finland mellan 1720 och 1850.

– Som läsare kan man förvånas över kvantiteterna i recepten. Hushållen var stora och mycket av det som tillreddes skulle räcka hela året. När vintern kom skulle bodar, källare och skafferier vara välfyllda, berättar redaktören Maren Jonasson, som gjort urvalet bland över 1 000 recept. Alla recept finns på historiskarecept.sls.fi.

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: försäljningskoordinator Hanna Riska, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

Historiska recept i urval
Utg. Maren Jonasson
Cirkapris 20 euro
ISBN 978-951-583-595-6
127 s., inbunden, illustrerad
Omslag: SaraMara
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag