27.1.2021 - 08:00

Ny bok: Marko Lambergs uppskattade Häxmodern nu på svenska

Häxmodern är den tragiska historien om hur österbottniska Malin Matsdotter sommaren 1676 blev föremål för stockholmarnas klappjakt på häxor. Efter en påfrestande rättegång dömdes hon till ett ovanligt grymt straff – att brännas levande.

Marko Lambergs bok Häxmodern, som tidigare utkommit på finska, gör en djupdykning i Malin Matsdotters livsöde som innehöll en rad tragiska händelser. Efter att Malin på 1630-talet hade flyttat till storstaden Stockholm miste hon tretton barn och blev änka två gånger – hennes första man halshöggs för att ha ägnat sig åt tidelag. När rädslan för den svarta magin senare tog fart i huvudstaden stod den sextio år gamla avskyvärda ”Rumpare-Malin” bland de utpekade.

– Häxjakten som härjade i Stockholm 1676 är ett belysande exempel på hur det går när ett samhälle eller majoriteten i ett samhälle tillåter endast en sanning och aggressivt utmanar allt som skulle kunna ifrågasätta den eller erbjuda också andra tolkningar, säger Lamberg.

Bara några veckor efter att Malin bränts på bål började den kungliga kommissorialrätten inse att Malins och de andra ödessystrarnas domar, liksom hela den omfattande trolldomshysterin, var resultatet av påtryckningar och lögner. Hundratals barn, ungdomar och pigor hade uppträtt med fabulerade vittnesmål i rätten – bland dem Malins egna döttrar.

Boken, som bygger på ett omfattande källmaterial, lyfter fram ett mörkt kapitel i det tidigmoderna samhället. Det handlar om hierarkier i gungning, om bristen på rättsskydd samt om rädslan för förtappelse och för det som var annorlunda.

 

Professor Marko Lamberg är docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfundshistoria vid Jyväskylä universitet. Han har tidigare varit professor i Stockholms historia vid Stockholms universitet och är för tillfället verksam som kollegieforskare vid Åbo universitets humanistiska forskarkollegium. I sin forskning har Lamberg fördjupat sig bland annat i de tidiga sverigefinländarnas historia.

Den finska originalutgåvan Noitaäiti gavs ut av Finska Litteratursällskapet 2019.

 

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar, kontakta försäljningskoordinator Hanna Riska, hanna.riska@sls.fi eller +358 9 618 775 35.

 

Marko Lamberg
Häxmodern. Berättelsen om Malin Matsdotter
Cirkapris 28 euro
ISBN 978-951-583-523-9
Omslag: Camilla Pentti
Översättning: Ann-Christine Relander
Utges i Sverige i samarbete med Natur & Kultur

 

Pressbilder:

1. Pärmbild

2. Författaren, professor Marko Lamberg. Foto: Tage Rönnqvist/SLS

3. Tyskt kopparstick, 1670: Detta tyska kopparstick från 1670 är en av de mest kända framställningarna av hur trolldom uppfattades under tidigmodern tid. Bilden är baserad på hörsägen om trolldomsprocesser och massavrättningar i Mora socken. Kungliga biblioteket, Stockholm

4. Nederländsk gravyr, 1658: Häxattackerna och anfallen av besatthet i Stockholm verkar ha varit jämförbara med dem som man upplevde i Nederländerna och som en okänd gravör förevigade 1658. Rijksmuseum, Amsterdam

5. Medeltida målning i Sankt Lars kyrka i Lojo: I de klagomål som anfördes mot Malin Matsdotter förekom även från landsbygdssamhällen kända föreställningar om häxor som med djävulens hjälp stjäl mjölk från grannens kor eller passar upp honom genom att i Blåkulla mjölka hans boskap. Dessa föreställningar avspeglas i bland annat denna medeltida målning som finns i vapenhusets takvalv i Sankt Lars kyrka i Lojo. Foto: Markus Hiekkanen