24.10.2023 - 08:00

Ny bok: I Boktryckarnas ädla konst förenas diktkonst och typografisk design

I Boktryckarnas ädla konst har bokhistorikern Anna Perälä samlat persondikter som i både text och bild hyllar boktryckare och deras gesäller. Tillfällesdikterna berättar, ofta med glimten i ögat, om privatpersonernas liv, det gedigna hantverket och hela boktryckarbranschen.

Persondikter sätter ord på betydelsefulla ögonblick i människors liv: högtidliga, lyckliga och sorgliga. Dikterna blev omåttligt populära på 1600- och 1700-talen och var sin tids vanligaste trycksak.

Anna Perälä har studerat 281 dikttryck tillägnade boktryckare och deras gesäller i svenska riket 1605–1764. Dikterna ger en mångsidig bild av både yrkesliv och privatliv. När gesällerna fick sin krans hyllades de med festliga postulatsdikter. När boktryckarna gifte sig fick de skämtsamma bröllopsgratulationer. Namnsdagarna firades med bokstavslekar på vers och på begravningarna hedrades den avlidne med solenna minnespoem. Dikterna berättar också om släktförhållanden och avslöjar stridigheter och konkurrens. Uttrycket ”den ädla boktryckare-konsten” förekommer ofta i dikterna och syftar på den kunskap, dygd och upplysning som boktryckarna förmedlade till läsarna.

Bokens många illustrationer visar sättarnas och boktryckarnas tekniska skicklighet och den vikt de lade vid dekorativ typografi och utsmyckande ornament.

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: försäljningskoordinator Hanna Riska, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

 

Anna Perälä
Boktryckarnas ädla konst
Persondikter 1605–1764
Cirkapris 25 euro
ISBN 978-951-583-592-5
256 s., inbunden, illustrerad
Omslag: Antti Pokela
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

 

Pressbilder:

1. Bokomslag: Antti Pokela/SLS
2. Anna Perälä. Foto: Janne Rentola/SLS
3. Bröllopsdikt till boktryckaren ”Dawidh Kämpe Sampt Ehreborne Gudhfruchtige och mycket Dygderijka Jungfrw J. Margareta Magdalena Ebert”, Stockholm 1681.
4. En postulatsdikt tillägnad gesäll Matthias Syngman, tryckt i Stockholm 1681.