20.5.2019 - 08:00

Lena Granback med musiker vyssjar vuxna till ro på ny skiva

Skivan Vaggvisor för vuxna är en dokumentation av tretton gamla, bortglömda vaggvisor som sjungits runtom i Svenskfinland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

– Idén att spela in en skiva med vaggvisor fick jag redan 2009 när jag arbetade som praktikant vid Finlands svenska folkmusikinstitut i Vasa och flera av mina vänner vid samma tid råkade vänta barn. Största delen av vaggvisorna på den här skivan hittade jag då i Svenska litteratursällskapets arkiv och jag blev överraskad över den fantastiska traditionsskatt som finns i arkiven, berättar sångerskan Lena Granback.

Visorna har fått nya arrangemang av Peter Enroth. På skivan medverkar Enroth också som musiker tillsammans med Richard Mitts, Roger Bäck och Stefan Backas.

Vaggvisan är den första formen av folklig diktning som människan kommer i kontakt med. För ett litet spädbarn är det viktigaste själva melodin, den lugnande situationen och upplevelsen av trygghet. Vid vaggan kunde man sjunga vad som helst, medan man lät tankarna flyga i väntan på att barnet skulle somna. Det gav utrymme för spontana textvarianter och kunde också tjäna som underhållning om man var flera i stugan. Vaggvisorna var muntra och roliga, sorgliga, skrämmande eller rent av småfräcka.

– Jag hoppas att den här skivan ska inspirera andra till att också sjunga vaggvisor och hålla traditionen levande, säger Granback.

Skivan utges av Svenska litteratursällskapet i Finland/Finlands svenska folkmusikinstitut. Den finns på strömningstjänster och kan köpas i Gros bokhandel i Vasa, på Boklund.fi samt i Svenska litteratursällskapets kundtjänst i Vasa (Handelsesplanaden 23). Skivan kommer också lite senare i veckan till salu i Vetenskapsbokhandeln i Helsingfors och på nätet.

 

Information om pressbilderna:

Bild 1: Från vänster Peter Enroth, Lena Granback och Roger Bäck. På bilden saknas Richard Mitts och Stefan Backas. Foto: Eva Lingon AB/Tage Rönnqvist

Bild 2: Från vänster Roger Bäck, Lena Granback och Peter Enroth. På bilden saknas Richard Mitts och Stefan Backas. Foto: Eva Lingon AB/Tage Rönnqvist


 
Lena Granback med musiker
Vaggvisor för vuxna
Äldre visor i ny tolkning
Folkmusik från Finlands svenskbygder 34

Lena Granback – sång
Peter Enroth – gitarr, fiol, banjo, skedar
Richard Mitts – dragspel, piano, keyboard
Roger Bäck – kontrabas, althorn, tin whistle, bodhrán
Stefan Backas – inspelning och naturljud, ljudeffekter, slagverk

Skivan utkommer även på Spotify, Deezer, iTunes, Google Play och Youtube Music.

Texthäftet kan läsas på issuu.com/slsfinland

För recensionsexemplar, kontakta
Hanna Riska
försäljningskoordinator, Svenska litteratursällskapet i Finland
unaan.evfxn@fyf.svif.sls@aksir.annah , +358 (0)9 618 775 35

För mer information om skivan, kontakta
Annika Richard
producent, Svenska litteratursällskapet i Finland/Finlands svenska folkmusikinstitut
naavxn.evpuneq@fyf.svif.sls@drahcir.akinna , +358 (0)6 319 56 05 eller +358 (0)40 487 09 00