4.12.2019 - 08:30

Kenneth Nordman och Mats Granfors ger ut nya spelmanslåtar i traditionell stil i samarbete med SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut

Skivan I fäälan – Nya spelmanslåtar från Sydösterbotten består av 20 nykomponerade spelmanslåtar skrivna av Kenneth Nordman och Mats Granfors med inspiration från den sydösterbottniska traditionen. Skivan är en del av serien Folkmusik från Finlands svenskbygder och den andra skivan som ges ut i år inom ramen för SLS/Finlands svenska folkmusikinstituts skivsamarbete.

Både Mats Granfors och Kenneth Nordman har sina rötter i den österbottniska folkmusiken och det är låtar från svenska Österbotten som har influerat dem starkast. I deras musik hörs också influenser från deras yrkeskarriärer inom improvisationsmusik och från den rikssvenska folkmusiken. Låtarna på skivan har ändå sin grund i det finlandssvenska arvet och den österbottniska traditionen, från Granfors och Nordmans hemtrakter i söder ända upp till Karlebytrakten. Skivan innehåller bland annat många menuetter och polskor, just för att de är så typiska för spelmansmusiken i Österbotten.

– Den dialektala titeln ”I fäälan” har två betydelser. Dels kommer det från ordet färd, att vara ute på en färd, dels betyder det fotspår. För oss passar denna dubbelbetydelse bra eftersom vi med våra nya kompositioner är ute på en färd med nya melodier, samtidigt som vi går i tidigare spelmäns fotspår, starkt förankrade i den österbottniska folkmusiktraditionen, skriver Granfors och Nordman i skivans texthäfte. 

På skivan medverkar också Jens Hagback och Kent-Ole Qvisén på fiol och Olle Nilsson på orgel.

I fäälan publiceras på SpotifyYoutube Music  och flera andra streamingtjänster. Skivan kan köpas i Vetenskapsbokhandeln i Helsingfors (tiedekirja.fi), i SLS kundtjänst i Vasa samt i Gros bokhandel i Vasa, på Boklund.fi (boklund.fi/ljud), Luckan i Kristinestad och När-Bok i Närpes. 

Kenneth Nordman & Mats Granfors
I fäälan
Nya spelmanslåtar från Sydösterbotten
Folkmusik från Finlands svenskbygder 35

Pressbilder kan hämtas på www.sls.fi/press
Texthäftet kan läsas på 
issuu.com/slsfinland

För mer information om skivan, kontakta
Annika Richard                          
producent, Svenska litteratursällskapet i Finland/Finlands svenska folkmusikinstitut
+358 (0)6 319 5605 / +358 (0)40 487 0900
naavxn.evpuneq@fyf.svif.sls@drahcir.akinna www.sls.fi/folkmusik