13.6.2023 - 08:00

Höstens böcker 2023 från SLS

Höstens första bok är Historiska recept i urval, ett stycke mathistoria och kreativ kokkonst. Adelns historia i Finland tar avstamp i sociala nätverk, materiell kultur och maktutövning, medan Boktryckarnas ädla konst visar prov på hur man har hyllat varandra i text och bild. Dessutom utkommer e-boken Studentliv och riksdagstid 1788–1791, vår årsbok Historiska och litteraturhistoriska studier 98 kring temat fria och ofria ord och en skiva med Lapua-Uusi-Guinea.

Bläddra i vår broschyr.

Historiska recept i urval utg. Maren Jonasson (september)
Här finns 111 recept för hemmakockar med experimentlusta, praktiska råd kring färgning och fläckborttagning och innovativa huskurer. Med illustrationer av SaraMara och en inledning av Richard Tellström, expert på matkultur och måltidshistoria.

Adelns historia i Finland red. Janne Haikari, Marko Hakanen, Anu Lahtinen & Alex Snellman (september)
Adelns långa historia är en berättelse om politisk makt, strategiska allianser, viktiga släktnätverk, bildning, konst och socialt ansvar. Nu i svensk översättning.

Historiska och litteraturhistoriska studier 98 red. Anna Biström & Jens Grandell (september)
Fria och ofria ord är årets tema, i numret ingår texter om bland annat tidningscensur i storfurstendömet Finland, antifascismens spår i litteraturen och flerspråkighet i en skildring från inbördeskriget.

Boktryckarnas ädla konst. Persondikter 1605–1764 av Anna Perälä (oktober)
I den dekorativt illustrerade boken presenteras tillfällesdikter som hyllar boktryckare och deras gesäller och berättar om privatpersonerna, branschen och hantverket.

Studentliv och riksdagstid 1788–1791. Brev av Anders Johan Lagus, Samuel Törner, Johan och Lovisa Lagus (november)
Brevsamlingen berättar om Anders Johan Lagus studieliv i Uppsala och kyrkoherden Johan Lagus intryck från 1789 års riksdag. Med inledning av historikern Rainer Knapas. Utkommer som e-bok.

Taklax/Remix med Lapua-Uusi-Guinea (oktober)
Fiolspelmannen Johan Erik Taklax musik från 1930 har inspirerat sextetten Lapua-Uusi-Guinea till nya, överraskande tolkningar. Utkommer på cd och musikströmningstjänster.

Håll dig uppdaterad om vår kommande utgivning på sls.fi.

För recensionsexemplar eller mera information om vår utgivning, kontakta försäljningskoordinatorn Hanna Riska, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.