Webbinarium: Kokkonst, kamfer och konservering – från 1700-talets herrgårdar till dagens digitala recept

  • 20.5.2021
  • 13:00 till 15:45
 
Varmt välkommen på vårt webbinarium torsdagen den 20 maj kl. 13–15.45!

Brinner du för lokala råvaror, ärvda recept, praktiska huskurer och självhushållning? Redan på 1700-talet var de viktiga hörnstenar i herrgårdshushållet, och det allra bästa sparade man i handskrivna hushållsböcker. Under eftermiddagen får vi följa med på en spännande matkulturresa via 1900-talet fram till i dag, och på vägen får vi veta hur det är att laga, och avnjuta, en autentisk sillpudding från 1700-talet.

Program

13.00 Välkomstord
Jennica Thylin-Klaus (SLS)

13.10 Hushållsböcker, räkenskaper och recept som kunskap
Johanna Ilmakunnas (Åbo Akademi)

13.30 Kokkonst, överlevnadskonst och skrivkonst i Stensböle hushållsbok
Märtha Norrback (SLS)

13.45 Hemproducerat eller handla lokalt eller globalt? Produktion och konsumtion i den svenska grevliga ätten Spens under 1700-talet
Göran Ulväng (Uppsala universitet)

14.05 Frågestund, kort paus

14.20 Det digitala utgivningsprojektet Historiska recept: material och målsättningar
Maren Jonasson (SLS)

14.30 Så lagar du sillpudding, en 1700-talsdelikatess!
Video med kocken Lotten Lindborg, moderator Matias Jungar intervjuar

14.50 ”Utav kryddor finns här ingenting” – Martharörelsen som spridare av borgerlig matlagningskultur i Åboland
Mia Åkerfelt (Åbo Akademi)

15.10 Matlagningens inspirationskällor. Tradition och trend
Yrsa Lindqvist (SLS)

15.30 Frågestund, avslutning

Moderator: Matias Jungar

Anmäl dig till webbinariet senast 18.5.2021.

Webbinariet arrangeras via Zoom och strömmas till Youtube där det också kan ses i efterhand. Vi skickar en deltagarlänk per e-post till alla anmälda dagen före webbinariet. Vid eventuella frågor kan du kontakta vasb@fyf.svif.sls@ofni .

Sprid gärna ordet om webbinariet!