Webbinarium: Kokkonst, kamfer och konservering – från 1700-talets herrgårdar till dagens digitala recept
- 20.5.2021
- 13:00 till 15:45
Varmt välkommen på vårt webbinarium torsdagen den 20 maj kl. 13–15.45!
Brinner du för lokala råvaror, ärvda recept, praktiska huskurer och självhushållning? Redan på 1700-talet var de viktiga hörnstenar i herrgårdshushållet, och det allra bästa sparade man i handskrivna hushållsböcker. Under eftermiddagen får vi följa med på en spännande matkulturresa via 1900-talet fram till i dag, och på vägen får vi veta hur det är att laga, och avnjuta, en autentisk sillpudding från 1700-talet.
Program
13.00 Välkomstord
Jennica Thylin-Klaus (SLS)
13.10 Hushållsböcker, räkenskaper och recept som kunskap
Johanna Ilmakunnas (Åbo Akademi)
13.30 Kokkonst, överlevnadskonst och skrivkonst i Stensböle hushållsbok
Märtha Norrback (SLS)
13.45 Hemproducerat eller handla lokalt eller globalt? Produktion och konsumtion i den svenska grevliga ätten Spens under 1700-talet
Göran Ulväng (Uppsala universitet)
14.05 Frågestund, kort paus
14.20 Det digitala utgivningsprojektet Historiska recept: material och målsättningar
Maren Jonasson (SLS)
14.30 Så lagar du sillpudding, en 1700-talsdelikatess!
Video med kocken Lotten Lindborg, moderator Matias Jungar intervjuar
14.50 ”Utav kryddor finns här ingenting” – Martharörelsen som spridare av borgerlig matlagningskultur i Åboland
Mia Åkerfelt (Åbo Akademi)
15.10 Matlagningens inspirationskällor. Tradition och trend
Yrsa Lindqvist (SLS)
15.30 Frågestund, avslutning
Moderator: Matias Jungar
Anmäl dig till webbinariet senast 18.5.2021.
Webbinariet arrangeras via Zoom och strömmas till Youtube där det också kan ses i efterhand. Vi skickar en deltagarlänk per e-post till alla anmälda dagen före webbinariet. Vid eventuella frågor kan du kontakta vasb@fyf.svif.sls@ofni .
Sprid gärna ordet om webbinariet!