Webbinarium: Folkmusik som källa till inspiration och identifikation

  • 10.11.2022
  • 13:00 till 16:00
  • Zoom

Folkmusiken som inspirationskälla för kreativt skapande har följt den västerländska musikens utveckling ända från 1700-talet då begreppet myntades. I ett konstmusikaliskt sammanhang kulminerade utvecklingen i 1800-talets nationalromantik, men folkmusik har också spelat en viktig roll i moderna tiders musikskapande och -utövande. Folkmusik kopplas ofta till nationella och identitetsskapande aspekter – idag särskilt inom diskussioner kring nationella kulturarv och deras bevarande.

Välkommen till webbinariet ”Folkmusiken som källa till inspiration och identifikation”, där får vi höra inlägg av forskare och musiker som fördjupat sig i denna tematik.

Webbinariet arrangeras av SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut (FMI) och ordnas på Zoom. Det är gratis att delta och öppet för intresserade. Du får länken till sändningen i bekräftelsemeddelandet efter att du har anmält dig.

Föreläsare är professor emeritus Alf Arvidsson (Umeå Universitet), FD Daniel Fredriksson (Högskolan Dalarna), FD Johanna Björkholm (KulturÖsterbotten), FM Tom Forsman och FM Mats Granfors, forskare och musiker. Moderator är producent Niklas Nyqvist SLS/FMI.

Program

13:00–13.30 Alf Arvidsson: Folkmusikens genredynamik – representation och nyproduktion i historiskt perspektiv

13:30–14:00 Daniel Fredriksson: Audiovisuellt kulturarv och musikaliska maskhål: arkivinspelningar på livescenen

14:00–14:30 Johanna Björkholm: Tryggande av immateriellt kulturarv och lokal tradition. Folkmusik och -dans i Österbotten som exempel

Paus

14:45–15:15 Tom Forsman och Mats GranforsRegional repertoar i Närpesnejden

15:15–16:00 Allmän diskussion, moderator Niklas Nyqvist