Språklig variation i stad och bygd

Programkväll

Måndagen den 9 september kl. 18–20

 

Språklig variation i stad och bygd

Ann-Marie Ivars: Svenskan i Finland har många lokala varianter
Therese Leinonen: Si och tri eller se och tre? Di och dem eller bara dom? Variation i regionhuvudstädernas språk

 

I kvällens föredrag får vi höra om hur svenska talas på olika håll i Finland. Vilka skillnader finns det mellan olika regioner eller mellan småstäder i Österbotten och Nyland? Och hur olika låter svenskan egentligen i Helsingfors, Åbo och Vasa? 

 

Språkvetare ger smakbitar av bokserien Svenskan i Finland – i dag och i går under tre programkvällar i höst. Bokserien omfattar sammanlagt 6 volymer om den finländska svenskan i tal och i skrift och om svenskans historia i Finland. De två sista delarna av serien utkommer i september.

 

Evenemanget direktsänds och kan ses på SLS Youtubekanal. Bokförsäljning.

 

Fest! Finlandssvenska festtraditioner
Fest! Finlandssvenska festtraditioner
Patricia Ljungqvist mån, 01/13/2020 - 12:13
Programkväll Måndagen den 20 april kl. 18–20 Fest! Finlandssvenska festtraditioner Anne Bergman och Carola Ekrem samtalar om finlandssvenska festtraditioner. Samtalet leds av Hanna Nordenswan och spelas in för podcastserien Vetskap Musik med Kenneth Nordman och Mats Granfors som spelar nyskrivna spelmanslåtar från Sydösterbotten Evenemanget direktsänds och kan ses på SLS YouTubekanal .
”Titta vad de gjort åt min sång”
Programkväll med Tollanderska pristagaren Monika Fagerholm
Patricia Ljungqvist tors, 02/06/2020 - 14:29
Programkväll Måndagen den 6 april kl. 18 ”Titta vad de gjort åt min sång” Tollanderska pristagaren Monika Fagerholm diskuterar musiken i sina romaner med litteraturvetaren Julia Tidigs Samtalet varvas med musik uppförd av Mirella Pendolin och Kalle Katz Evenemanget direktsänds och kan ses på SLS YouTubekanal . Bokförsäljning.