Programkväll 11.4: Självhushållning och gör-det-själv – nostalgi eller framtidstro?

Att odla för eget bruk och tillverka egna kläder, möbler och bruksföremål ligger i tiden. Men är det ett nytt fenomen och vad ligger bakom intresset? Är det bara fråga om att självhushållarna och hemmafixarna vill förverkliga sig själv, längtar de tillbaka till ett förmodat bättre förflutet eller har deras motiv med en bättre framtid att göra? Eller vill de försäkra sig om att vara beredda vid eventuella kriser?

I kvällens föredrag talar etnologen Ann-Helen Sund om husmorstips och gör-det-själv-tillverkning, medan folkloristen Andreas Backa ger oss inblickar i självhushållarens värld. Efter föredragen diskuterar de självhushållning och gör-det-själv med kommunikatören Linn Jung.   

18.00 Ann-Helen Sund, Bikarbonat, nylonstrumpor och hästrankor. Husmorstips och gör-det-själv – vardaglig kreativitet och skiftande utmaningar

18.20 Andreas Backa, Hobbyodlare, självhushållare och preppers. Odling och djurhållning som fritidssysselsättning och livsstil

Paus

19.00 Varför är odling, handarbete och andra gör-det-själv-hantverk så populära? Blickar man nostalgiskt tillbaka eller är det tvärtom så att man vill göra en insats för framtiden. Andreas Backa och Ann-Helen Sund samtalar med  Linn Jung.

Plats: SLS hus, Riddaregatan 5. Välkommen!

Programmet strömmas också via sls.fi, på Youtube och på Facebook.