Hela världen en ö – om att drabbas av världen och gräva där man står

Hela världen en ö 11.11.2019

Författarkväll

Måndagen den 11 november kl. 18–20

 

Hela världen en ö – om att drabbas av världen och gräva där man står

Medverkande: Eva Odrischinsky, Carina Karlsson och Ulrika Gustafsson (om Sally Salminen)

 

Ett samtal om hur man från det lilla kan hamna i det stora, om hur man från sin egen trygga plats kan styras av världen utanför. Samtalet leds av Philip Teir.

 

Eva Odrischinsky, Som alla andra – Min judiska familj och jag, memoar

Eva Odrischinsky låter högst privata upplevelser komma till tals och dokumenterar en livskänsla hos en liten minoritet, den judiska, som i hennes fall är en minoritet inom en annan minoritet, den finlandssvenska. Den judiska gemenskapen i Helsingfors är inbördes brokig och skygg utåt. Den tid minnena vittnar om är en annan än idag, men som all judisk historia – oberoende av var den utspelar sig – belyser den hur besvärligt det är att hålla fast vid sin egenart och samtidigt vilja vara som alla andra. Hur finna sig tillrätta i den obekväma positionen mellan utanförskap och integration?

Carina Karlsson, Märket, roman

Det är en mörk tid. Det svenska rikets första häxprocess äger rum på Åland. Sammanlagt sju kvinnor halshuggs och bränns på bål. I romanen Märket följer vi en av dem, Lisbeta från Skarpans, från de första anklagelserna, förhören och tortyren till avrättningen. Men historien är inte slut där, Carina Karlsson visar hur det som hänt påverkar Lisbetas familj långt fram i tiden.

Ulrika Gustafsson, Min ljusa stad – Sally Salminen, livet och litteraturen, biografi

Plötsligt stiger någon ur ledet. Bryter med traditionen, ifrågasätter vanorna och skapar oordning. Sally Salminen var sådan. Hon föddes som småbrukardotter i den åländska skärgården 1906. År 1930 emigrerade hon till depressionens USA för att arbeta som hembiträde. Under den knappa fritid hon hade skrev hon romanen Katrina, med vilken hon vann första pris i Nordisk Romanpristävlan hösten 1936. Romanen väckte sensationellt uppseende, också i Amerika. Hon var en hyllad författare när hon återvände till Norden – Åland, Sverige, Finland och snart Danmark.

 

Författarkväll i samarbete med Förlaget och Schildts & Söderströms.