Fortbildning för svensklärare

Välkommen på fortbildning, svensklärare!

Fortbildningen ordnas fredagen den 9 oktober 2020 vid Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) i Helsingfors och riktar sig till svensklärare i finskspråkiga högstadier och gymnasier.

Under dagen behandlas teman så som bedömning av uttal och hörförståelse, grammatikundervisning, svensk ordföljd och stöttande skrivstrategier. Dessutom får du veta vad primord är för något och hur kommunikationen på svenska i Finland skiljer sig från den i Sverige.

Du får en presentation om SLS gedigna material för lärare som kan användas i undervisningen. Utöver det har du under dagens lopp möjlighet att bekanta dig med lättlästa böcker på svenska.

Fortbildningen är avgiftsfri och SLS står för deltagarnas resor med tåg eller buss samt bjuder på lunch och kaffe. Resorna ersätts mot reseräkning i efterhand. Anmäl dig senast tisdagen den 6 oktober.

Vi följer med coronaläget och hoppas att deltagande på plats är möjligt. Om deltagande på plats inte är möjligt hålls fortbildningen som ett webbseminarium. Oberoende av läget kan fortbildningen ses i direktsändning och i efterhand på  SLS YouTube-kanal.

 

PROGRAM

10.30 Öppning, forskningschef Christer Kuvaja, SLS

10.40 SLS resurser för skolan, arkivarie, Lisa Södergård och förlagsredaktör, Hedvig Rask, SLS

11.00 Bedömning av uttal och muntlig färdighet i språkundervisningen, FD Maria Kautonen, Jyväskylä universitet

11.40 Hjälpmedel för undervisning och bedömning av hörförståelse – det vidgade textbegreppet i praktiken, FD Anna von Zansen, Helsingfors universitet

12.20 Lunchpaus

13.30 Att kommunicera på svenska i Finland och Sverige: Sociala handlingar som förenar och små nyanser som skiljer åt, biträdande professor, Sofie Henricson, Helsingfors universitet​​​​​​​

14.10 Vilken effekt har grammatikundervisning?, FD Anne-Maj Åberg, Åbo universitet

14.50 Kaffepaus

15.10 Skrivpedagogisk forskning, doktorand, Camilla Rosvall, Åbo Akademi

15.50 Vad gör lättlästa böcker lätta att läsa?, planerare Solveig Arle, LL-Center

16.30 Avslutning