Författarkväll: Kärlek, konst och krumbukter – om att älska konst och konstnärer

Kärlek och samliv kan vara komplicerat, inte minst i konstnärsäktenskap. Pengar, prestige och såväl fysiska som psykiska rum för skapandet kan ställa till det i en parrelation där kompromisser inte alltid är möjliga. Kärleken kan leda till något underbart men också till oförutsedda katastrofer då konsten står högst av allt. Historikern Maria Vainio-Kurtakko och författarna Sanna Tahvanainen och Susanne Ringell i ett samtal om att älska konst och konstnärer. Samtalet leds av Philip Teir.

Maria Vainio-Kurtakko berättar i boken Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv om tvåsamhetens glädje parallellt med tvister och bekymmer då det moderna genombrottet stod inför dörren. Hur skulle man förhålla sig till manliga och kvinnliga roller, sedesamhet och dubbelmoral? Och hur skulle man välja den rätta när både känslor och släktbakgrund spelade roll?

Sanna Tahvanainen skriver med ett thrilleraktigt sug i romanen Vad gör fjärilar när det regnar? om marinbiologen och pianisten Li och hennes rusiga kärlekssaga med målaren Jack. Passionen förvandlas och snart märker Li att hon desperat försöker hålla sig flytande i en relation som blir allt mer kvävande.

Susanne Ringell skildrar i Kroppens kalligrafi hur syret inte alltid räcker till för två i ett långt konstnärsäktenskap. Men framförallt skriver hon vackert och vist om den mogna kärleken och om höstens lekar som är annorlunda, disiga och mer dröjande. Ett slags fragmentarisk kortroman om styrkan och skönheten i det svaga, det som aldrig kan besegras, och om de viktiga döda som inte är borta.

Programmet är ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet, Förlaget M och Schildts & Söderströms.

Författarkvällen är gratis och öppen för alla, ingen förhandsanmälan behövs. Programmet sänds också direkt här på sls.fi, samt på Youtube och Facebook. Bokförsäljning på plats.