Bokström

Bokström är tillbaka! 

Välkommen in i ett litterärt vardagsrum där taket är högt, ordet fritt och miljön sällsynt bekant. Bokström är en 20 timmar lång livestream med unika författarintervjuer och tänkvärda samtal som du kostnadsfritt kan ta del av – direkt från din egen litterära soffa var som helst i världen. Här möter du mångbottnade debutanter och skönlitterära veteraner. Fängslande berättare och prisbelönta illustratörer. Forskare, kreatörer, inspiratörer och många fler. Välkommen med i strömmen!

Följ Bokström 3–4 december på bokström.fi eller via Bokmässan Play. Du kan ta del av samtalen också efteråt.

Programledare: Eva Kela & Henric Öhman

 

SLS program på Bokström
 

 • Från bok till film
  3.12 kl. 12.30–13.00

  Rosa Liksoms roman Kupé nr 6 har blivit film som prisats världen över. Hur är det att som författare se den egna romanen bli film, att gå med på att den egna berättelsen blir något annat än den ursprungliga? Hur är det att se de egna karaktärerna få röster och ansikten? Och hur reagerar man som författare på utsagan: Jag har inte läst boken men nog sett filmen?

  Medverkande: Rosa Liksom
  Moderator: Yukiko Duke
   
 • Vad stod det i tidningen igår? 
  3.12 kl. 13–13.30

  Digitaliseringen av äldre tidningar har öppnat upp för allehanda forskning och litteratur kring äldre tidningstexter. Maren Jonasson har spårat afroamerikanska artister som uppträdde runtom i Finland kring sekelskiftet 1900. Hon är också en av utgivarna av Zacharias Topelius Publicistik, som lyfter fram Topelius som en pionjär bland tidningsredaktörer. Henrik Meinander skriver om Henrik Tikkanens samhällsorienterade teckningar i Helsingin Sanomat under de omvälvande åren 1967–1972.

  Medverkande: Maren Jonasson, Henrik Meinander
  Moderator: Pekka Heino
   
 • Kära dagbok
  3.12 kl. 14.30–15

  Många författare skriver dagbok, och forskare använder den som biografisk källa. Hurudant är ett författarliv i dagboksform? Är dagboken tillförlitlig då den skrivits av en expert på fiktion och kan den rentav ses som en litterär genre? Författarna Kerstin Söderholm och Tora Dahl skrev dagböcker om själens innersta men också om att vara en del av en författarverklighet och författargemenskap. Jesper Högström, aktuell med biografin Jag vill skriva sant. Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, i samtal med Jonas Ellerström, som har skrivit inledningen till Kerstin Söderholms dagböcker.

  Medverkande: Jesper Högström, Jonas Ellerström
  Moderator: Ebba Witt-Brattström
   
 • Litteratur i förvandling
  3.12 kl. 17.00–17.30

  Hur ser en översättningsprocess ut och vilka utmaningar står översättaren inför? Hur skiljer sig en läsning från en översättning? Vem får översätta vad och hur hittar en översättning ut i världen? Malin Kivelä, aktuell som översättare av Koko Hubaras roman Bechi, pratar om översättningsarbete, språk och litteraturens betydelse tillsammans med Tiia Strandén, chef för Center för litteraturexport, och med översättaren, förläggaren och författaren Jonas Ellerström.

  Medverkande: Malin Kivelä, Tiia Strandén
  Moderator: Jonas Ellerström
   
 • Med kamera och koffert
  4,12 kl. 11–11.30

  Hur reste man före paketresornas och de billiga flygförbindelsernas guldålder? Resor utomlands, särskilt för nöjes skull, var ovanliga och ännu mer sällsynt var det att resa med kamera i bagaget. I boken Med kamera och koffert får vi följa tretton resenärer som genom fotografier och anteckningar dokumenterat sina resor runtom i världen, till Java och Transkaspien, via Kina och Japan till Tyskland, Amerika och efterkrigstidens Indien, Afrika och Iran. Pekka Heino samtalar med Laura Hollsten och Maria Åsvik, som skrivit inledningen till boken.

  Medverkande: Laura Hollsten, Maria Åsvik
  ​​​​​​​Moderator: Pekka Heino