12.4.2022 - 08:00, Sofia Grünwald

Två veckor i paradiset

I det vackra skånska landskapet med gamla bokskogar och hedar har
nordiska forskare och opinionsbildare möjlighet till naturupplevelser i samband med sin vistelse på Drakamöllan. Foto: Manne Widung.

Utveckling, arbetsro och utmärkt mat. Allt detta och mer därtill erbjuds forskare och opinionsbildare genom SLS vistelsestipendium på Drakamöllan – Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap. Den historiska gården på Österlen i Skåne är den perfekta platsen för att samla ny energi.

Inbäddat bland skånska kullar ligger Drakamöllan gårdshotell där Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap ordnas. SLS utlyser två gånger om året vistelsestipendier

Till Drakamöllan för forskare inom humaniora och samhällsvetenskaper samt opinionsbildare verksamma i Finland.

– Under årens lopp har jag haft besök av många forskare och konstnärer som berättat hur viktig deras vistelse på Drakamöllan varit för deras utveckling, så jag kände att jag ville ge något tillbaka av det gården gett mig genom att skapa Nordiskt Forum. Samarbetet med SLS har varit värdefullt och gav mig modet att satsa fullt ut på forumet, säger Ingalill Thorsell, Drakamöllans ägare och initiativtagare till Nordiskt Forum.

SLS vistelsestipendium är för två veckor. Denna höst hade Kenneth Bamberg, Johanna Wassholm, Micaela Romantschuk och Rafael Donner turen att få njuta av den härliga miljön på Drakamöllan.

– Inom min bransch är det inte så vanligt med vistelsestipendier. Jag blev jättetacksam och glad över stipendiet, säger Romantschuk, verksamhetsledare för Förbundet Hem och Skola.

Wassholm, som är forskare i historia, är också glad över möjligheten att bo på Drakamöllan. Hon fick sitt vistelsestipendium redan ifjol men då satte coronapandemin käppar i hjulet.

– Tur att man kunde skjuta fram vistelsen till i år. Det är fint att SLS erbjuder en sån här möjlighet för forskare, säger hon.

Författaren Donner tipsades om stipendiet av sin mamma Bitte Westerlund, som vistades på Drakamöllan för två år sedan. Fotokonstnären Bamberg fick veta om Drakamöllan via SLS nyhetsbrev.

– Jag har aldrig varit i Skåne och bilderna från Drakamöllan var helt otroliga så jag bestämde mig för att söka hit, säger Bamberg.

Kunskap i historisk miljö

Ingalill Thorsell kom till Drakamöllan för 25 år sedan då hon ville slå sig till ro efter ett kringflackande liv.

– Jag sökte efter en plats som var präglad av historia och som var oförvanskad av tiden, det hittade jag på Drakamöllan.

Drakamöllan är en skånegård med anor från 1600- talet och är omgiven av ett naturreservat med olika vandringsleder.

Drakamöllans gård
Gården Drakamöllan med anor från 1600-talet. Foto: Manne Widung

– Det här är det vackraste stället på jorden. Det ser ut som ett sagolandskap, och man kan riktigt känna historiens vingslag i väggarna. När jag öppnar gardinerna på morgonen och ser hästarna springa omkring på heden utanför måste jag nästan nypa mig, säger Romantschuk.

Syftet med Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap är att ge forskare, konstnärer, författare och opinionsbildare från Norden möjlighet att träffas och en chans att fokusera på sitt arbete, samla energi och nätverka.

– Det blir en helt annan typ av diskussioner när man talar med människor som är insatta i olika ämnen. Man får mångsidiga inblickar i allt möjligt, det är uppfriskande för hjärnan, säger Wassholm.

En viktig del av Nordiskt Forum är också att man ska få koppla bort vardagens brus.

– Tempot i dagens samhälle är väldigt hektiskt, så möjligheten att vara i tysthet i en vacker miljö är väldigt lyxigt, säger Wassholm.

Varierande projekt

Under vistelsen arbetar de fyra SLS-stipendiaterna med sina respektive projekt. Bamberg väljer ut och redigerar bilder till sin kommande fotoutställning.

– Jag hoppas givetvis också på att få tid att fotografera medan jag är här, säger han. Rafael Donner arbetar med nästa bok.

– Jag skriver på en roman som jag de senaste åren inte alls hunnit jobba med så det är skönt att nu äntligen ha tid och möjlighet till det, säger han.

Wassholm översätter några vetenskapliga artiklar vilket kräver fokus och arbetsro, och därmed är en perfekt syssla på ett ställe som Drakamöllan. Romantschuk har tagit sig tid att läsa sånt som vuxit på hög.

– De två senaste åren har varit ganska hektiska och det har funnits allt mindre tid för mig att sätta mig in i forskning och litteratur. Ändå måste jag ofta uttala mig i media om aktuella ämnen inom min bransch. Jag kände att jag nu behövde lugn och tid att reflektera över vad som är essensen i mitt jobb, säger Romantschuk.

Bokskogar och cykelutfärder

Förutom att arbeta har de alla fyra som mål att på olika sätt bekanta sig med omgivningen och naturen under vistelsen.

– Då jag en gång är i denna härliga miljö försöker jag passa på att vandra och åka runt. Jag har hyrt bil så jag kan åka ut till havet och andra fina platser som ligger bara cirka 20 minuters bilfärd härifrån, säger Wassholm.

Drakamöllan stipendiater
Höstens SLSstipendiater var (fr.v.) Rafael Donner, Kenneth Bamberg, Johanna Wassholm och Micaela Romantschuk. Foto: Manne Widung

– Jag är väldigt intresserad av träd och en orsak till att jag ville komma till Drakamöllan var bokskogarna som finns här. Bokträd har intressanta egenskaper, vilket jag kanske kommer att inkorporera i min bok, säger Donner.

På gården finns hundar som hotellgästerna kan gå ut och promenera med. Eller så kan man göra som Bamberg och låna en cykel för att ta sig runt i omgivningen.

– Jag bor i Helsingfors centrum, så det är värdefullt att få komma till en plats som denna. För mig handlar vistelsen mycket om att upptäcka och få nya intryck, säger han.

För Romantschuk är vistelsen en riktig retreat.

– Ta hand om både kropp och själ samt lära känna nya människor, det är min mission under de här veckorna, säger hon.

Lyxiga matupplevelser

Drakamöllan är känd för är sitt kök och Thorsell har gett ut fem kokböcker på Drakamöllans förlag. Drakamöllan har ingen öppen restaurangverksamhet, utan endast de övernattande gästerna får njuta av maten på gården.

– Maten här är fantastisk god och lyxig. Det är tur att jag är rätt aktiv, annars hade jag lätt gått upp flera kilo, säger Bamberg.

 

Text: Sofia Grünwald

Denna text publicerades ursprungligen i SLS tidning Källan i  december 2021. Du kan läsa hela numret på publiceringstjänsten Issuu.

 
Ett stipendium för forskare och opinionsbildare

SLS utlyser två gånger om året stipendier för två veckors vistelser på Drakamöllan. Stipendierna kan sökas av erfarna forskare inom humaniora och samhällsvetenskaper, och av opinionsbildare (författare, journalister, konstnärer, samhällspåverkare etc.). Stipendiemottagarna ska vara verksamma i Finland. Ett stipendium inkluderar helpension i enkelrum och tillgång till en separat arbetsplats. Därtill ges ett stipendium för resekostnader. Läs mer här.

Lägg till ny kommentar